Nemzet-, kisebbségpolitika

A kisebbségi jogok tiszteletben tartása az EU tagság előfeltétele

2018. 10. 09.

,,A nemzeti kissebségeket, így a vajdasági magyarságot is érintő kérdések megfelelő helyet kaptak az Európai Parlament Külügyi Bizottsága által elfogadott 2018-as szerb országjelentésben. A cél továbbra is az, hogy a vajdasági magyarság a csatlakozási folyamatok végére egy, a jogaiban és helyzetében megerősödött közösségé váljon” – mondta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a megszavazott szerb országjelentés kapcsán.

„A jelentéstervezet jó alapként szolgált a módosító indítványok benyújtásához. Sok olyan megfogalmazás és témakör volt megtalálható az eredeti szövegtervezetben, amit az elmúlt évek során sikerült elfogadtatnunk a jelentéstevővel. Idén elértük, hogy a dokumentum üdvözölje a kisebbségi jogokra vonatkozó törvények elfogadását, továbbá az oktatás, nyelvhasználat és a média mellett a kultúra is belekerült, mint a nemzeti kisebbségek számára kiemelkedően fontos terület. Módosító javaslatom nyomán az igazságszolgáltatás is bekerült a jelentésbe a közigazgatás mellé, mint olyan terület, ahol a részarányos foglalkoztatásnak meg kell valósulnia. Összeségében egy kiegyensúlyozott dokumentumot fogadtunk el, mely elismeri az elmúlt másfél év eredményeit, továbbá kellő figyelmet kaptak benne a nemzeti kisebbségek, ugyanakkor rámutat a hiányosságokra is” – mondta el a néppárti politikus.

„A jelentés hangsúlyozza, hogy a kisebbségi jogok védelme és tiszteletben tartása az uniós tagság előfeltétele. Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos üzenet Szerbia és minden tagjelölt nyugat-balkáni állam részére. Habár a szerbiai jogi háttér sok esetben kedvezőbb, mint egyes uniós tagállamokban, mindig fontos kiemelni a nemzeti kisebbségek jogait, különösen azok megvalósításának fontosságát a mindennapi gyakorlatban” – tette hozzá Deli.