Nemzet-, kisebbségpolitika

A kisebbségi jogok további erősítése a cél!

2018. 06. 14.

„Olyan jogszabályi keretre van szükség, mely  biztosítja a nemzeti kisebbségek és nemzeti tanácsok helyzetének és szerzett jogainak további erősítését Szerbiában” – emelte ki felszólalásában Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a Szerbia-EU Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság ülésén Strasbourgban.

„A kisebbségi jogok terén a legfontosabb teendő a Kisebbségi Cselekvési Terv késedelem nélküli végrehajtása. Nagyszerű hír, hogy Szerbia kormánya az elmúlt napokban parlamenti eljárásba küldött több törvénymódosítási javaslatot, melyek kulcsfontosságúak a nemzeti kisebbségek számára. Többek között idesorolhatjuk a Kisebbségi alapjogokról szóló kerettörvényt és a Nemzeti tanácsokról szóló törvénymódosítási javaslatokat. Nagyon fontosnak tartom, hogy az elfogadás előtt álló javaslatok fenntartsák és szavatolják a már szerzett kisebbségi jogok szintjét. Másrészt a most elfogadásra kerülő jogszabályoknak biztosítaniuk kell a nemzeti kisebbségi közösségek és a nemzeti tanácsok helyzetének további erősödését” – mondta el a felszólalásában a néppárti politikus.

A Szerbia-EU Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság mai strasbourgi ülésén megtárgyalta Szerbia európai integrációs folyamatainak jelenlegi állását, és külön kitért a legfontosabb tárgyalási fejezetekben történt előrehaladásra is. A bizottság alelnöke szerbiai részről Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Az ülés közös zárónyilatkozat és ajánlások elfogadásával zárul. Az találkozó aktualitásához hozzájárul, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága jövő hét folyamán kezdi tárgyalni a nyugat-balkáni országokra, így a Szerbiára vonatkozó parlamenti határozatjavaslatot is.