Kiszámítható uniós finanszírozásra van szükség

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő jelentése alapján tartott vitát az EP Regionális Fejlesztési Bizottsága február 26-án a kohéziós pénzek felhasználásáról. Deutsch Tamás jelentése számos javaslatot fogalmaz meg a kohéziós pénzek jobb felhasználása érdekében. A késedelmes kifizetések korrigálása érdemben segítené hazánkat is.

Az Európai Bizottság Hatodik Kohéziós Jelentésével kapcsolatos európai parlamenti előterjesztés első vitájára került sor az Európai Parlamentben. A kohéziós jelentéseket az Európai Bizottság háromévente adja ki a gazdasági, társadalmi és területi kohézió elérése terén megvalósított előrehaladásról.
 
Deutsch Tamás, a parlamenti előterjesztés felelőse a vita során elmondta: "Alapvető fontosságú, hogy a regionális fejlesztési politikát súlyosan érintő likviditási problémáknak véget vessünk". A néppárti képviselő felhívta a figyelmet, hogy a közel 25 milliárd eurós fizetési hátralék közvetlen veszélyt jelent a kohéziós politika megvalósítására, súlyos terheket ró a tagállami költségvetésekre és a kohéziós politika kedvezményezettjeire. "Jelentésem olyan menetrend kidolgozására hívja fel az Európai Bizottságot, mely konkrét cselekvési tervet tartalmaz a probléma rendezésére. Fontos, hogy már idén, a 2015-ös évben érezhető legyen a kidolgozott intézkedések hatása, és csökkenjen a felhalmozódott kifizetetlen számlák összege" – hangsúlyozta Deutsch Tamás.
 
Az operatív programok elfogadásával kapcsolatban is kritikus véleményének adott hangot a fideszes képviselő. "Tarthatatlan, hogy lassan 2015 tavasza van, a 2014-2020 közötti időszak közel 17%-a eltelt, és még mindig késik a 2014-2020-ra vonatkozó operatív programok beindítása, a programok majd egyharmada még el sincs fogadva, jelentéstervezetemben ezért magyarázatot kértem a Bizottságtól a késedelem várható pénzügyi következményeivel kapcsolatban, illetve javaslatokat várok a negatív hatások mérséklésére vonatkozóan" – mondta Deutsch Tamás.
 
A Juncker-csomaggal kapcsolatban a jelentéstevő felhívta a figyelmet: "A kohéziós politika megfelelő intézményekkel, gyakorlattal rendelkező közös uniós politika, ezzel szemben a Juncker-csomag pedig jelenleg még csak egy nagyívű elképzelés. Szeretném hangsúlyozni, hogy a 2014-2020-as pénzügyi keretben elkülönített kohéziós pénzek nem csökkenhetnek a Juncker-csomag nyomán" – mutatott rá Deutsch Tamás.
 
A vita során Deutsch Tamás hangsúlyozta: "A válság hatása a munkaerőpiacokra katasztrofális volt, és a kohéziós politika jelentős mértékben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsünk, elősegítsük a munkaerőpiaci beilleszkedést, és ezáltal támogassuk a társadalmi integrációt".
 
A néppárti képviselő a jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkező kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére, finanszírozáshoz való hozzáférésük könnyítésére, valamint a fiatalok munkanélküliségének minél hatékonyabb kezelésére hívta fel a figyelmet. "A munkaerőpiaci integráció fontos eleme a társadalmi integrációnak, ezért a hátrányos helyzetű csoportok, a romák illetve a fogyatékossággal élő emberek beilleszkedését, foglalkoztatását elősegítő intézkedésekkel hatékonyan támogatni tudjuk" – mondta Deutsch Tamás.
 
Háttér: A Hatodik Kohéziós Jelentéssel kapcsolatos EP előterjesztésről május eleji ülésén szavaz az Európai Parlament regionális fejlesztési szakbizottsága. Az Európai Parlament várhatóan szeptemberi plenáris ülésén hagyja jóvá Deutsch Tamás Hatodik Kohéziós Jelentéssel foglalkozó jelentését.