Nemzet-, kisebbségpolitika

Lakossági fórum Szabadkán Deli Andorral

Lakossági fórum Szabadkán Deli Andorral

2015. 11. 10.

Majlát Nándor híradásokból vagy újságcikkeket olvasva értesül a napi aktualitásokról. Érdeklődve figyeli a migrációs válság alakulását, véleménye szerint ugyanis ez a kérdés minden európai embert érint. A közösségi fórumra azért jött el, hogy megtudja, hogyan alakul Szerbia EU csatlakozásának folyamata. „Ez a migráció egy nagy dolog. Az Európai Unió is. Főként, hogy Szerbia pillanatnyilag ott is van, nem is, akarunk is menni, nem is. Talán akarunk, de a jövőben ez elválik. Ahogy ők is említették, nagyon sok házi feladatot kell még megoldanunk.”

Pásztor Bálint vendégként volt jelen a lakossági fórumon. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője üdvözölte, hogy Deli Andor az európai képviselői munkája mellett időd szakított arra, hogy a szülőföldjére látogasson, és a vajdasági közösségnek is beszámoljon a kontinenst érintő ügyekről. „Gyakorlatilag napi kapcsolatban vagyunk. Nem személyesen, de az interneten, a modern kommunikációs eszközök segítségével. Hiszen, európai uniós csatlakozási tárgyalásának a folyamatában a vajdasági magyar érdekeknek az érvényre juttatása nagyon fontos. Most is az európai parlamenti képviselők elmondták, amit a teljes uniós tagságig el lehet intézni, azt el tudjuk intézni. Utána semmit, ezt számos példa is igazolja. Ebből kiindulva napi szinten egyeztetünk, hogy az ügyeink előre haladjanak” – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

Az Európai Unióban bevett szokás, hogy a képviselők kikérik a közösség véleményét – mondta Deli Andor. A Fidesz-KDNP vajdasági származású európai parlamenti képviselője Szabadkán, a Magyar Házban megtartott lakossági fórumon nyomatékosította, az EU vezetői, politikusai folyamatosan egyeztetnek a lakosokkal, a kontinenst érintő problémák kapcsán. A politikus Szerbia EU csatlakozása kapcsán hangsúlyozta, küzdelmes esztendők várnak még az Európai Unió előszobájában tartózkodó országra, de Brüsszel szerint Belgrád jól teljesít. „A bizottság eddigi jelzései alapján, és mindazok a jelzések alapján, amik a parlamentbe eljutnak e tekintetben, azok pozitívak Szerbia hozzáállása vonatkozásában. Az, amire még mindig várunk, az az ország eredményjelentése, amely egy hónapos késésben van. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy külön részként meg fog jelenni a tagjelölt országoknak a migránskérdéshez való viszonyulása.”

Deli Andor bizakodó, hiszen Európa nyíltan, tabuk nélkül kezeli a menekültválságot. Kiemelte, apró lépésekben közelebb kerülhet az unió a kontinenst érintő világméretű probléma megoldásához.