Hírek

Lazic Ksenija beszámolója

Lazic Ksenija beszámolója

2015. 12. 21.

Brüsszelbe nagy elvárásokkal érkeztem, hisz pontosan egy évig készültem erre az utamra, amik túlzás nélkül már pár nap alatt nemcsak teljesültek, hanem messze túl lőttek a célon. Az első benyomás az volt hogy minden óriási, gyönyörű és nem mindennapi, ahogy maga a város, úgy a Parlament épülete is. Így a végén elmondhatom hogy még az utolsó napok folyamán is sikerült eltévedni vagy új zugokra találni. Gyorsan rájöttem, hogy a Parlamentben az élet gyorsan zajlik, állandó felkészültséget igényel és érezhető a felelőség tudat ami az Unió legfontosabb döntései hozatalával jár.
Az érkezésemet egy napra rá az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó évi jelentése követte, ami lefoglalta az irodát az ittlétem végéig. Először is tisztában szerettünk volna lenni azzal hogy melyik fejezeteket érintően lett észlelve haladás, melyikekben csak részleges haladás és valamint melyikekben nem történt haladás. Ezt követte a módosító javaslatok írása, ami a parlamenti ugyanezzel a témával való határozathoz volt szükséges.
Ezen kívül, szerencsém volt részt venni a képviselő úr részéről szervezett első közlekedési  konferencián ami a Nyugat Balkán összeköttetésével foglalkozott és nagy sikerrel zajlott le.
A Parlamentben elég sok égető téma volt érintve, mint például a menekültvállság, Görögvállság és nem utolsó sorban a terror merényletekből kifolyó kérdések, melyek a párizsi eseményeket követték amik csak egy héttel az érkezésem után történtek meg.
Jelen lehettem a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság) és REGI (Regionális Fejlesztési Bizottság) bizottságok ülésein, amelyekben a képviselő úr tag, illetve póttag. Ezen úton ismerkedtem meg a vasúti, belvízi, tengeri és légi közlekedésre vonatkozó közös politika kidolgozásával kapcsolatos ügyek fontosságával, valamint az Unió Szerződésekben rögzitett feljlesztési és kohéziós politikájának működtetésével és kidolgozásával. Érdekes volt az üléseken azt követni, ki hogyan mutatja be nézőpontjait és hogyan harcol értük, majd azután milyen módon kerül sor kompromisszumokra az ellentétes érdekek között. Mint diplomás jogásznak szakmai szempontból is rendkívüli hasznos volt a Parlament működését és munkáját követni, főleg azért mert az egyetemen elsajátított tudásoknak ami az Unió funkcióira vonatkozik, végre egy tapasztalati hátteret festhettem.
Számos más jellegű eseményen is részt vehettem, mint például Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő előadásán, a FIDESZ évzáró szalon estjén és az Európai Bizottság látogatásán is.
Az irodában a hangulat mindig kellemes volt, az asszisztensek, Laura és Gábor, szívesen segítettek és önzetlenül igyekeztek a Parlament munkálkodását minél sikeresebben közelíteni. Ez úgyszintén elmondható Gergőre is, aki már másodszor gyakornok itt és mindig segítségre készen állt. A képviselő úr nyitott volt a kérdésekre, valamint a munkájába lévő betekintésre is, és mindezt pozitív és energikus hangulattal tette.
Ahhoz hogy az élmény teljes legyen nagyban hozzájárult az is hogy a többi gyakornokkal nagyszerű kommunikáció alakult ki, ami számos munka utáni és hétvégi programban tükröződött és ezútón értékes új barátságoknak nyitott kaput és szép emlékekkel gazdagított. Kihasználva a fennálló utazási esélyeket sikerült Gentbe, Leuvenbe, Bruggebe, Oostende tengerparti városba és Londonba is elmennem.
Brüsszelről mint városról a legjobbakat tapasztaltam, minden része elbűvölő volt és azt az érzést kelltette hogy nem lehet vele betelni. A legfinomabb csokik, sörök és sült krumpli fővárosa a karácsonyi hangulatba beburkolva még varázslatosabba és élettel dúsabbá vált.
Hálás vagyok ezen a hasznos lehetőségen ami nagy szakmai és élet tapasztalatot nyújtott, sokat segített a magán fejlődésemben és sikeresen bemutatta az európai politika működését és az országom szerepét benne.