Szerbia, Vajdaság

Magyar módosítók a gyorsabb szerb csatlakozás érdekében

Magyar módosítók a gyorsabb szerb csatlakozás érdekében

2016. 01. 21.

Az EP külügyi bizottsága ezen a héten tárgyalta a 2015-ös szerb országjelentéshez benyújtott módosító indítványokat. Deli Andor vajdasági EP-képviselő fideszes képviselőtársaival közösen több változtatást is javasolt az eredeti szövegtervezethez, melyek nagy része a jogállamiság és a kisebbségi jogok erősítésére vonatkozik. Az eddigi reformok elismerése pedig a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását célozza.
 
A Miniszterek Tanácsa 2016 első felében fogja értékelni a szerb kormány eddigi lépéseit és ekkor dönt a 23. csatlakozási fejezet megnyitásáról. Deli Andor fideszes EP-képviselő kiemelten fontosnak tartja, hogy az EP magyar néppárti delegációja támogatóan és egyúttal ösztönzően hasson Belgrádra, hogy az folytassa a megkezdett reformokat. "Így azon túl, hogy hamarabb megnyitják a csatlakozási tárgyalások egyik fő fejezetét, az európai integrációs folyamat eredményeként Szerbia polgárai előbb élvezhetik az erősödő jogállamiság előnyeit, és az emberi és kisebbségi jogok megvalósulását a gyakorlatban" – mutatott rá Deli.
 
Szerbia eddig több ígéretes akciótervet dolgozott ki, többek között a nemzeti kisebbségekre vonatkozóan. Kulcsfontosságú azonban, hogy ezek végrehajtása kellő gyorsasággal és hatékonysággal történjen, az uniós intézmények véleményét ugyanis elsősorban ez befolyásolja. "Szükséges, hogy a reformok ne lassuljanak, mert minden késlekedés kárba veszett időt jelent Szerbia polgárai, így a vajdasági magyar közösség számára is. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy Szerbia erős jogállamisággal rendelkezzen és gyorsan haladjon előre a teljes EU-tagság felé vezető úton" – hívta fel a figyelmet Deli Andor.  
 
A jelentésről január 28-án szavaz az EP Külügyi Bizottsága, majd a februári plenáris ülésen szavaz róla az Európai Parlament.