Költségvetés

Magyarország teljesítette a vállalásait, most Brüsszelen a sor

2023. 07. 12.

Az Európai Parlament gazdasági, valamint költségvetési szakbizottságai hétfőn Paolo Gentiloni gazdasági biztos jelenlétében tekintették át a helyreállítási pénzek felhasználásának állását. Deli Andor fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy: “Fogytán az idő, Brüsszel adósságválság közelébe sodródhat”. Győri Enikő a vita kapcsán kifejtette: “Magyarország az összes vállalását teljesítette, ideje lenne, ha a Bizottság is így tenne.”

A meghallgatáson Deli Andor rámutatott arra, hogy az EU Helyreállítási Alapjának egekbe szökő kamatköltségei miatt már idén nyáron elfogy az a 14,9 milliárd euró, amit az uniós költségvetésben erre a célra elkülönítettek. A Bizottságnak hétéves keretköltségvetés módosításánál újabb 18,9 milliárd euró befizetését kell kérnie a tagállamoktól, hogy elkerülhesse az uniós adósságválságot. A képviselő megjegyezte, Gentiloni biztos cáfolta az adósságválság veszélyét, állítását azonban képtelen volt tényekkel alátámasztani.

Győri Enikő kiemelte: „Néhány hónapja Gentiloni és Dombrovskis biztosok azt válaszolták nekem, hogy a feltételek teljesítése esetén nem támasztanak újabbakat hazánk irányába, így elkezdődhet a pénzek folyósítása. Ebből semmi nem valósult meg. Brüsszel az időhúzását most éppen az országspecifikus ajánlások teljesítésének kötelezettsége mögé bújtatja, azonban mindig újabb feltételekhez várnak igazodást, melyek mozgó célpontoknak bizonyulnak. Ezt láthatjuk például az eredetileg energiaválság kezelésére hivatott RePowerEU fejezet tárgyalása során, amikor újabban a kizárólag tagállami hatáskörbe tartozó munkaerőpiacra vonatkozó feltételeket is támaszt a Bizottság, továbbá semmi köze az energiaellátáshoz. A folyamat és az elvárások tehát nem objektívek és nem elszámoltathatóak. Hol van akkor a jogállamiság az uniós intézményekben?” – tette fel a kérdést Győri Enikő.