Nemzet-, kisebbségpolitika

A magyarországi szerb közösség képviselői Brüsszelben

2017. 05. 15.

Deli Andor fideszes EP-képviselő meghívására kétnapos látogatásra érkeztek Brüsszelbe a magyarországi szerb nemzeti közösség képviselői. A vajdasági politikus a találkozón kiemelte: Magyarország kormánya a kezdetektől fogva következetesen kiáll Szerbia európai integrációja mellett.

A vendégek Alexov Lyubomir országgyűlési szóvivő és Dr. Lásztity Jovánka, a budapesti Nikola Tesla Szerb Tannyelvű Óvoda, Általános Iskola, Diákotthon és Gimnázium igazgatója voltak. A látogatás során találkoztak magyar néppárti képviselőkkel, valamint a magyar és szerb Európai Unió melletti képviselet munkatársaival. A meghívás előzményeként idén februárban Deli Andort látták vendégül a magyarországi szerbek képviselői Budapesten.

Deli Andor kiemelte: Magyarország kormánya következetesen kiáll Szerbia európai integrációja mellett. Rámutatott, hogy a Fidesz-KDNP nemzeti listájának köszönhetően lehetősége nyílt arra, hogy vajdasági magyarként tevőlegesen hozzájáruljon a csatlakozási folyamatok előrehaladásához, kifejezett figyelmet fordítva a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítésére.

Ana Hrustanovićtyal, a szerbiai EU-képviselet nagykövetével történt találkozón a vendégek tájékoztatták őt a magyarországi szerb közösség helyzetéről. Alexov Lyubomir országgyűlési szóvivő elmondta: hosszú idő után az új jogszabályi háttérnek köszönhetően a magyarországi kisebbségeknek garantált képviseletük van az Országgyűlésben, és jó kapcsolatot alakítottak ki a kormányzattal is, amelynek következtében még hatékonyabbá vált az érdekképviselet.  A magyar és a szerb kormány közötti partneri kapcsolatot illetően Hrustanović és Alexov egyetértettek abban, hogy az utóbbi évek kiváló együttműködése kölcsönösen jótékony hatással van a kisebbségi közösségek helyzetére.

Találkozókra került még sor Erdős Norbert és Bocskor Andrea magyar néppárti EP-képviselőkkel, továbbá Manzinger Krisztiánnal, a magyar EU melletti Állandó Képviselet nemzetpolitikáért felelős munkatársával. A beszélgetések során a vendégek ismertették a szerb országos kisebbségi önkormányzat működését, intézményi hálózatát és a tervezett fejlesztéseket. Lásztity Jovánka kiemelte: a megnövekedett magyar állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években megerősödött a szerb tannyelvű oktatási intézmények helyzete, megtöbbszöröződött tanulóinak száma, és további fejlesztéseket helyezett kilátásba.