Költségvetés

Magyarországot további uniós költségvetési befizetésekre akarja kényszeríteni Brüsszel, miközben a jog szerint  hazánknak járó uniós támogatásokat törvénytelenül visszatartják

2023. 10. 18.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők a 2024. évi uniós költségvetéshez kapcsolódó parlamenti álláspontról vitáztak. A 2024-es uniós költségvetés nagyban függ a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatával kapcsolatos tárgyalások kimenetelétől, illetve a tagállamok újabb befizetési hajlandóságától. Még csak három év telt el az unió hét éves költségvetéséből és Brüsszel máris újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint a brüsszeli bürokráciának mindenek előtt ki kell fizetnie a tagállamoknak a nekik jogosan járó forrásokat.

Deli Andor a Fidesz EP képviselője a vitában elmondta: a 2024-es költségvetés jelen formájában valószínűleg az egyik legrövidebb életű uniós költségvetési javaslat lesz, hiszen teljes egészében a hétéves keretköltségvetés felülvizsgálatának sikerétől függ.

Deli Andor szerint nagyon kétséges, hogy miként sikerül majd a tagállamokat újbóli több tízmilliárdos befizetésekre rávenni. Itt nem csak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagról van szó, hanem a helyreállítási források miatt felvett hitelek megnövekedett kamatköltségeinek fedezéséről is, de ide tartoznak a migrációhoz kapcsolódó kiadások es a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére szánt pénzek is.

Deli Andor felszólalásában kiemelte: Magyarország eddig egyáltalán nem részesedett a Covid-járvány utáni helyreállítási forrásokból, felfüggesztették a kohéziós kifizetéseket és csupán egy-két százalékát térítették meg annak a majdnem 2 milliárd eurónak, amit hazánk a külső határok védelmére költött. Ilyen körülmények között sem politikailag, sem gazdaságilag nem várható el, hogy Magyarországot újabb befizetésekre kényszerítsék az uniós költségvetésbe.