Pályázatok és beszámolók

Majoros Brigitta beszámolója a gyakornokságról

2017. 01. 27.

Brüsszeli gyakornoki időszakom végéhez közeledve kijelenthetem, az elmúlt hetekben óriási tapasztalatokkal gazdagodtam Európa egyik legnagyobb és legösszetettebb intézményében, az Európai Parlamentben.
Kíváncsiságom vonzott ide, mindig is érdekelt, hogyan működhet egy ilyen nagy jelentőségű létesítmény, hogyan is születnek azok a döntések, amelyek végül emberek millióinak életére vannak kihatással, mik azok az irányelvek, melyeket követnek és mindehhez hogyan kapcsolódik a vajdasági magyar közösség, miként befolyásolja ez jövőnket, hol helyezkedik el Szerbia mindebben? Rengeteg kérdéssel érkeztem ide, sokra sikerült választ találnom, azonban még ennél is több új kérdés merült fel bennem, mely arra ösztönöz, hogy folytassam az itt megkezdett kutatást. Tanulmányaimat Újvidéken folytatom, a Természettudományi-matematikai Kar  geoinformatikai szakán. Szakmai szempontból a regionális fejlesztéssel kapcsolatos témák érdekeltek leginkább, és nagyon örülök annak, hogy itt első kézből kaphattam információkat arra vonatkozóan, hogy miként is formálják az egyes politikákat, milyen szempontokat vesznek figyelembe egy döntés meghozatalakor és milyen célokat tűz ki az Unió maga elé rövid és hosszú távon egyaránt. Érdekes volt figyelemmel követni, hogy egészen új és konkrét témákkal is foglalkozik a parlament, mint amilyen az új technológiák adta lehetőségek és felhasználásának kockázati tényezői, mint például a drónok és navigációs rendszerek gyakorlati használata és szabályozása. Szintén nagyon hasznos volt arról hallani, hogy milyen tervek léteznek a közlekedésre, pontosabban az uniós határokon átívelő infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozóan. Utóbbi nagy jelentőséggel bír Szerbia számára, hiszen ennek közvetlen hatása van az országra és az itt élő emberekre nézve. Meg kell még említenem, hogy nagyon izgalmas volt részt venni azon az ülésen is, amelyen a Szerbiáról szóló országjelentést vitatták meg a képviselők, hallani mindazon véleményeket, melyeket az Unió formált az országgal kapcsolatban, látni azt, hogy hol is tartunk az „európai úton”, hogyan is vélekednek rólunk a tagországok.
Ez az időszak nagyon sokat jelentett számomra, erős és minden szempontból hasznos volt, új nézőpontokat ismerhettem meg és gyakorlati tudásra tettem szert. Hálával tartozom ezért a lehetőségért Deli Andor képviselő úrnak, és mindazon segítségért, amit ő és asszisztensei nyújtottak gyakornokságom ideje alatt. Az itt megszerzett tudásomat a jövőben kamatoztatni szeretném, és biztos vagyok benne, hogy ez nem csak nekem volt egy rendkívül értékes tapasztalat, hanem ezzel az otthoni, vajdasági közösséget is gazdagíthatom majd.
Különösképpen örülök annak is, hogy jobban megismerhettem ezt az elképesztően sokszínű várost, és magát az országot is, mely egészen egyedülálló Európában. Hihetetlenül gyorsan eltelt ez a néhány hét, de nagyon nagy örömmel tölt el, hogy megadatott ez a lehetőség és sokkal jobban megismerhettem a Parlamentet, és ez által az egész Európai Uniót.

Majoros Brigitta,
Brüsszel 2017. január 27-én