Közlekedés és turizmus

Meg kell őrizni az európai autóipar vezető szerepét!

2020. 10. 20.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének hétfői napirendjén szerepelt a digitális szolgáltatások és a mesterséges intelligencia kapcsolatának vitája. Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő a mesterséges intelligencia és szellemi tulajdonjogok témakörben szólalt fel mint az EP Közlekedési és Turisztikai Szakbizottságának (TRAN) egyik jelentéstevője.

,,A közlekedési szakbizottság jelentőstevőjeként elmondhatom, hogy a mesterséges intelligencia szerepe a közeledésben alapvető fontossággal bír. A közlekedés-biztonság, önvezető járművek, autógyártás, mind olyan területek, amelyek számára nem csak adatokhoz való hozzáférés szükséges, de egyenlő és kiszámítható feltételek mellett kell hogy hozzáférjenek alapvető fontosságú szabadalmakhoz is” – mondta el a fideszes politikus.

Deli felszólította az Európai Bizottságot, hogy minél előbb fogadjon el új szabályozást, amely megvédi az európai autógyártás vezető szerepét. ,,Nyilvánvalóvá vált, hogy a szellemi tulajdonjogokat szabályozó uniós előírások és stratégiák nem felelnek meg a mesterséges intelligencia fejlesztés mai követelményeinek, ezért új, rugalmasabb szabályozásra van szükség a szerzői jogi, szabadalom, védjegy és üzleti titok területein. Nincs vesztegetni való időnk, olyan keretre van szükségünk, amely ösztönzi a mesterséges intelligencián alapuló technológiák fejlesztését, és így megvédi az európai autógyártás vezető szerepét” – tette hozzá Deli.