Mentsük meg a fel nem használt uniós támogatásokat!

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén elfogadta azt a javaslatot, amely a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamok részére kíván pótlólagos forrásokat biztosítani, s ezzel egyidőben a Strukturális Alapok felhasználásának egyszerűsítésével elősegíti a támogatásokhoz való gyorsabb hozzájutást. - Deutsch Tamás és Surján László sajtóközleménye.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a javaslat kapcsán emlékeztetett: Magyarországon az előző kormányzati ciklusban rendkívül alacsonynak bizonyult az Unió által biztosított források kifizetési aránya, amely a 2007 óta eltelt időszakra nyújtott alapok mindössze 34,6 %-át hívta le 2009 végéig.  A néppárti politikus kiemelte, hogy a szocialista kormányok felelőssége lett volna, hogy biztosítsák a magyar gazdaság számára létfontosságú strukturális források gyors és hatékony kifizetését. Deutsch Tamás hozzátette, hogy a jelenlegi parlamenti előterjesztés Magyarországot az Unió legrosszabbul teljesítő öt tagállama közé sorolja, többek között a költségvetési összeomlás szélére sodródott Balti államok mellé.

Surján László néppárti politikus rámutatott, hogy a 2007-ben megnyílt és máig fel nem használt uniós támogatások 2010 végén elvesznek, ha addig nem kötjük le őket. Magyarország számára ez mintegy egy milliárd euró veszteség. Elsődleges érdekünk tehát ennek az összegnek a megmentése.

Az Európai Bizottság 2009-ben elfogadott Európai Gazdaságélénkítési Tervében megfogalmazott új célkitűzések szerint az Uniónak segítenie kell a globális pénzügyi válság által leginkább sújtott tagállamoknak abban, hogy képesek legyenek javítani az egyes fejlesztésekre előirányzott uniós források felhasználását, továbbá szükség esetén átcsoportosíthassák a rendelkezésre álló forrásokat. Fontos gyakorlati lépésként értékelték a képviselők a terv azon javaslatát is, amely célul tűzte ki az energiahatékonyság javítását az érintett tagállamokban, és megújuló energiák felhasználásának támogatását a meglévő lakásállományt illetően.