Szerbia, Vajdaság

Mindent megteszünk a bővítés felgyorsításáért!

2019. 09. 27.

„Ki kell használni az Európai Parlament teljes eszköztárát ahhoz, hogy előrelépést érjünk el a bővítéspolitikában, hiszen ez kiemelten fontos nekünk, vajdasági magyaroknak”- emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a Bővítési Munkacsoport (Intergroup for Enlargement) előkészítő ülése kapcsán.

„Biztonságra és stabilitásra van szükségünk Európában, ennek pedig elengedhetetlen feltétele, hogy a Nyugat-Balkán országai mielőbb az Európai Unió teljes jogú tagjaivá váljanak. Ezért egy olyan frakcióközi munkacsoport létrehozását kezdeményeztem, melynek középpontjában az uniós bővítési politika áll. Ezzel lehetőséget teremtenénk arra, hogy a bővítéspárti képviselők egységesen állhassanak ki az ügy mellett”- mutatott rá a vajdasági EP-képviselő.

„A frakcióközi munkacsoport elősegítené, hogy konstruktív párbeszéd és együttműködés alakuljon ki az európai parlamenti képviselők és a nyugat-balkáni kormányok, szervezetek, valamint a közélet egyéb meghatározó résztvevői között. Ez növelné az Európai Parlament befolyását a csatlakozási tárgyalások során és elősegítené a térség országainak, köztük Szerbiának mielőbbi uniós tagságát” – hívta fel a figyelmet Deli Andor.

Háttér: A frakcióközi munkacsoportok az Európai Parlament fontos vitafórumai, ahol több képviselőcsoport tagjai gyűlnek össze, körbejárva egy-egy számukra fontos témát. Minden frakció csak egy előre meghatározott számú munkacsoport alapítását támogathatja. Ez tehát egy hosszú, frakciók közötti tárgyalási folyamat eredménye, ezért különösen nagy jelentőséggel bír. A frakcióközi munkacsoportok alapításának folyamata várhatóan decemberben zárul le.