Közlekedés és turizmus

Mobilitási Csomag: Veszített a józan ész!

2019. 04. 04.

„Az EU-n belül uralkodó állapotok iskolapéldája volt a Mobilitási Csomag mai plenáris szavazása, mely megmutatta, hogy a ’megmondó’ nyugati tagállamok hogyan képzelik el az uniós politizálást a jövőben. Nem saját véleménnyel rendelkező tagállamok, hanem csak bólogató Jánosok kellenek nekik” – hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A több mint két éve tartó folyamat során következetesen próbáltuk érvekkel, konkrét példákkal meggyőzni tárgyalópartnereinket, hogy a közlekedési szektornak ugyan összeurópai előírásokra van szüksége, de ezek nem lehetnek a közép- és kelet európai, valamint a periféria országaiból származó vállalatok rovására meghozni. Az Unió belső piaca ugyanis a közös érdeket, a vásárlók érdekeinek figyelembevételét szolgálja. Ehhez képest az elmúlt időszakban a parlamenti házszabály kijátszásának,  valamint az erő és az arrogancia politikájának lehettünk szemtanúi. Az elmúlt hetek történései bebizonyították, hogy amennyiben az érdekek úgy kívánják, akkor az előírások sem szentek, hiszen a folyamat során rengeteg szabályt kiforgattak. Történt mindez azon nyugat-európai EP-képviselők segítségével, akik Magyarországra mutogatnak jogállamiság kérdésében”.

Egyes nyugati protekcionista tagállamok, elsősorban Franciaország és Németország ahelyett, hogy az Egységes Európai Piacot építenénk, két hónappal a választások előtt megpróbálják kiszorítani a közlekedési piacról az erősebb, új tagállamokból származó szereplőket. Az európai értékek legnagyobb szószólói ma hatalmas csapást mértek a szolgáltatások és az áruk szabad mozgásának uniós alapelveire, és bebizonyították, hogy az EU belső piacának egysége sem szent a számukra.

„Szomorú nap ez a közlekedési szektor egésze számára. De szomorú nap az Európai Unió számára is, mivel a nyugati politikai hatalmak képviselői ismét megmutatták arroganciájukat. Elkeserítő, milyen vehemenciával küzdöttek egyes tagállamok képviselői az európai közlekedési piac egysége ellen. Szem elől tévesztették több millió közúti közlekedésben dolgozó polgár érdekeit, és semmibe vették az európai ipari és érdekképviseleti szervezetek véleményét is. Végső soron mindnyájan megisszuk ennek levét, hiszen a túlbürokratizált, jelentős adminisztratív többletteherrel járó előírások az árak emelkedéséhez és a közlekedési szektoron belüli visszaeséshez vezetnek majd. Miközben Európa-szerte már most hatalmas sofőrhiány tapasztalható” – hangsúlyozta Deli Andor a szavazást követően.

A ma elfogadott jogszabályok képezik az Európai Parlament első olvasatát, mely majd az intézményközi egyeztetések során kapja meg végső formáját. Ennek elfogadása azonban már a májusi EP-választások után alakuló új Parlament feladata lesz. „Mi a magyar kormánnyal és az érdekképviseletekkel együtt természetesen a jövőben is mindent megteszünk azért, hogy minimalizáljuk a mai rossz döntés okozta károkat” – emelte ki Deli Andor.