Költségvetés

Nem engedjük, hogy elvegyék a Magyarországnak járó uniós forrásokat!

2023. 10. 04.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők az Unió hétéves keretköltségvetésének (MFF) felülvizsgálatáról szavaztak. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint biztosítani kell, hogy a jogszabályokban a Magyarország számára előirányzott uniós források nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célokra, vagy országokra. A szavazás során a dollárbaloldal Momentumos és Jobbikos képviselői olyan javaslatot is támogattak, amelyek a
magyar uniós források más célokra történő felhasználását tenné lehetővé.

A jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatának komoly stratégiai és politikai jelentősége van, nem véletlen, hogy az MFF módosításához minden tagállam egyetértésére szükség van. Éppen ezért elengedhetetlen a tagállamoknak jogosan járó uniós forrásokhoz politikai zsarolástól mentesen hozzáférni. Mi, a Fidesz EP-képviselői a kezdetektől hangsúlyozzuk: biztosítani kell, hogy a Magyarország számára előirányzott uniós források nem kerülhetnek átcsoportosításra és elköltésre más célokra, vagy országokra. Felháborító, hogy a Momentum és a Jobbik EP képviselői ma egy olyan parlamenti módosítást támogattak, amely alapján más célokra lennének fordíthatók a még ki nem fizetett uniós kohéziós és helyreállítási pénzek. Ezzel veszélybe sodornák a Magyarországot jogosan megillető uniós forrásokat.

Deli Andor, a Fidesz EP képviselője a szavazást megelőző vitában elmondta: az MFF felülvizsgálata kapcsán egyes uniós körök elvárnák Magyarországtól, hogy önkéntesen vállaljon újabb befizetéseket a közös költségvetésbe, így például a helyreállítási programok növekvő kamatainak törlesztésére, miközben eddig egyetlen eurocentet sem kapott az ország ebből az Alapból.

Deli Andor a vitában kiemelte: Magyarország 2023-ban egy milliárd eurót fizet be az uniós költségvetésbe, teljesítve ezzel az előírt kötelezettségeit, miközben az Unió három milliárd euróval tartozik nekünk.