Nem jogsértő az olasz közbiztonsági csomag

Járóka Lívia közleménye - A mai napon fogadta el az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottsága az olaszországi tényfeltáró küldöttség megállapításairól szóló jelentést. A bizottság liberális elnöke és a küldöttség vezetője, Gerard Deprez által szövegezett dokumentum megállapítja, hogy az olasz kormány "közbiztonsági csomagja" nem sérti a közösségi jogot.

Az Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottság tavaly nyáron döntött a tényfeltáró küldöttség indítása mellett, hogy tisztázzák az olasz kormány személyazonosító eljárásával kapcsolatos ellentmondásos információkat és megvizsgálják a táborokban élő romák helyzetét. 2008. szeptember 18-19-i látogatása során a delegáció számos tárgyalást folytatott az olasz kormány és a helyi hatóságok képviselőivel, valamint több cigánytelepre is ellátogattak. A vizsgálat egyik elsődleges célja volt, hogy választ találjanak a kormány úgynevezett „biztonsági csomagtervével” kapcsolatos aggodalmakra és kiderítsék, hogy vajon az előirányzott adatgyűjtés nem valósít-e meg közvetlen, vagy közvetett diszkriminációt.

A bizottság nagy többsége által elfogadott jelentés megállapítja, hogy az Európai Bizottság korábbi megállapításainak és az olasz kormány Brüsszelnek elküldött jelentésének megfelelően, (ám az Európai Parlament szocialista és liberális nyomásra elfogadott állásfoglalásával ellentétben), a rendelkezés nem diszkriminatív és összhangban áll az uniós jogszabályokkal. A dokumentum szerint a „társadalmi riadalmat” a média túlzott reakciói és a politikai párbeszéd gerjeszti, valamint, hogy a kormányzati rendelkezéseket a lakosság és a média felé is helytelenül kommunikálták. A jelentéstevő Gerard Deprez (ALDE) megállapítja, hogy az állandó lakóhellyel nem rendelkező, többségében roma közösségek körében végzett népszámlálás a társadalmi integrációt volt hivatott szolgálni, különös tekintettel a kiskorúakra. A jelentés szerint küldöttség egyértelműen megbizonyosodott a helyi hatóságok elkötelezettségéről a tekintetben, hogy megfelelő megoldást találjanak a táborban élők ügyére.