Közlekedés és turizmus

A nemzetközi fuvarozás kihívásai

2018. 03. 07.

A fuvarozás, az áruk szállítása az, ami mozgatja Európát és a tagállamok gazdaságait. Mára bebizonyosodott, hogy a fuvarozás nélkül nem lehet erős gazdaságot kiépíteni és fenntartani. A polgárok és fogyasztók elemi érdeke, hogy az európai szintű áruszállítás gyorsan, egyszerűen és olcsón működjön, hiszen a fuvarozás nagyban kihat a fogyasztási cikkek árára.

Az elmúlt hónapokban több nyugati tagállam sorra vezette be piacvédelmi intézkedéseit a közlekedés területén. Ezek különböző formában, de ugyanazt a célt szolgálták: saját nemzeti piacukat igyekeztek megvédeni az olcsóbb közép-kelet európai munkaerőtől. Egyes tagállamok megtiltották a sofőröknek, hogy heti pihenőidejüket a kamionjuk kabinjában töltsék és arra kötelezték őket, hogy ez alatt szállodába menjenek. Ez az intézkedés rengeteg problémát vet fel, hiszen nincs megfelelő számú őrzött parkoló, ahol leparkolhatják a járművet, illetve szállodai szoba, ahol megpihenhetnének. Ezek hiányában pedig a jármű és a rakomány is fosztogatók prédájává válhat. Más tagállamok pedig megszabják azt a minimális órabért, amelyet az ő területükön akárcsak áthaladó sofőröknek meg kell kapniuk. Ezzel természetesen a gond nem az, hogy nem szeretnénk, hogy a mi régiónk sofőrjei többet keressenek. Béreik már most is hasonlóak nyugati társaik béreihez. A gond az, hogy ez hatalmas adminisztratív többletterhet jelent a fuvarozói vállalatoknak, hiszen egy hónap alatt egy adott sofőr akár egy tucatnyi különböző tagállamban is megfordulhat és az ebben eltöltött munkaidő és az adott országban érvényes minimálbér alapján kellene kiszámolni a sofőr bérét.

Parlamenti munkám során fontosnak tartom azért küzdeni, hogy Európa polgárainak ne kelljen többet fizetniük megvásárolandó termékeikért egyes nyugat-európai vezetők nagypolitikai becsvágyai, elhamarkodott ígéretei és nemzeti protekcionista intézkedései miatt!

Az elmúlt hónapokban ezért a szakma otthoni képviselőivel és a minisztérium illetékeseivel azon dolgoztunk, hogy ezen piacvédelmi gyakorlatok hátulütőire és negatívumaira rámutassunk. Az elkövetkezendő időszakban szeretnék ezekre röviden és érthetően rámutatni facebook oldalamon. Kövessenek és mondjanak véleményt, Önök hogy látják, miben látják a problémát!