Nemzetközi Roma Nap az Európai Parlamentben

A Nemzetközi Roma Nap tiszteletére rendezett ünnepséget tegnap este az Európai Parlament bolgár néppárti delegációja. Az est egyik házigazdája Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a roma kultúra ünnepléséről és a közös történelem előtti tiszteletadásról beszélt, valamint hangsúlyozta az Európai Roma Stratégia végrehajtásának fontosságát.

A Nemzetközi Roma Nap tiszteletére rendeztek ünnepséget a néppárti frakció bolgár képviselői az Európai Parlament brüsszeli épületében. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az est egyik házigazdája nyitóbeszédében emlékeztetett: a Nemzetközi Roma Napot 1990 óta ünneplik világszerte a Roma Világkongresszus 1971-es orpingtoni nyitóülésének emlékére. A néppárti politikus szerint ez a nap a roma kultúra ünnepléséről, a romák problémáinak tudatosításáról és a több évszázados közös történelem előtti tiszteletadásról kell, hogy szóljon. Járóka szerint ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a civil aktivisták és politikusok népszerűsítése ellenére a romák többsége még nem is hallott erről a napról. Ez a tény sajnálatos szimbóluma a romák helyzetének, akik még mindig nem képesek befolyásolni az életüket meghatározó döntéseket és felülemelkedni a passzív célcsoport szerepén.

Járóka Lívia emlékeztetett, hogy az Európai Unió tavaly útnak indította a nemzeti romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerét, melynek keretében a tagállamok elkészítették és az Európai Bizottságnak benyújtották hosszú távú nemzeti cselekvési terveiket, amely már önmagában jelentős minőségi előrelépést jelent a korábbi évek gyakorlatához képest. Járóka hangsúlyozta továbbá, hogy a pénzügyi konszolidációt célzó erőfeszítéseknek nem szabad háttérbe szorítaniuk a társadalmi befogadás programját és fokozott figyelmet kell fordítani a nyomor és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására.