Néppárti siker: Uniós fejlesztés a siketek és súlyos nagyothallók infokommunikációs akadálymentesítése érdekében

A mai napon az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága elsöprő többséggel elfogadta a Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselők által jegyzett javaslatot, amely a siket és súlyos nagyothalló személyek európai szintű infokommunikációs akadálymentesítését támogatja a következő két évben. A projekt költségvetésére közel negyedmilliárd forintot (750.000 euró) sikerült kiharcolni a néppárti képviselőknek, amely kezdeményezés várhatóan 2013 első félévében indul meg. Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, az alapjogokkal és így a fogyatékos emberek társadalmi befogásáért is felelős biztosa támogatásáról biztosította a projektet.

A jelnyelvet (mint vizuális nyelvet) használó siket és nagyothalló személyek eddig nem, illetve csak jelentős nehézségek vagy személyes kiadások árán tudtak részt venni az európai uniós intézmények munkájában, rendezvényein. A helyzet az elfogadott javaslatnak köszönhetően meg fog változni és remélhetőleg a 2014-es európai parlamenti választásokra már az uniós intézmények és később, amennyiben atagállamok ehhez csatlakoznak, akkor a nemzeti közintézmények részére is rendelkezésre fog állni ez az ingyenesen használható infokommunikációs fejlesztés.

A szavazást követően Kósa Ádám, a fogyatékos emberek mobilitásáról és társadalmi befogadásáról szóló EP álláspont jelentéstevője rámutatott: "A siket és nagyothalló emberek bevonásával, velük történő társadalmi párbeszéd alapján fog elkészülni a projekt. A szavak után tehát következzenek a tettek is!".

Háttér: Az Európai Parlament októberi plenáris ülése várhatóan megerősíti a szakbizottság mai döntéséta projekt pénzügyi támogatásáról.