Közlekedés és turizmus

Növelni kell a közlekedési beruházások uniós támogatását

2023. 07. 12.

Az Európai Bizottság az Európai Parlament mai plenáris ülésén bemutatta a környezetbarátabb közlekedésre vonatkozó kezdeményezését. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte: „A közlekedés területén történő sikeres, valós eredményeket hozó zöld átálláshoz elengedhetetlen, hogy az EU pénzügyi támogatási kerete összhangban álljon a bemutatott szakpolitikai intézkedések célkitűzéseivel, máskülönben e célok csupán ,,papíron” valósulnak meg. Ez pedig a téma fontossága miatt megengedhetetlen”.

,,A „Környezetbarátabb közlekedés” kezdeményezéscsomag egy újabb fontos eleme az uniós közlekedés zöld átállását ösztönző keretnek. Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a teher- és személyszállítás illetően inkább a földrajzi Európában kell gondolkozni, ezért kiemelten fontos az Unióval közvetlenül szomszédos országok és régiók, mint például a Nyugat-Balkán közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése is. A jogszabályok hatékony végrehajtása jelentős eszközöket fog igényleni, ez pedig megköveteli az uniós pénzügyi támogatás növelését is” – mondta el Deli.

,,Sajnos mégis azt kell tapasztalnunk, hogy a vasúti és közúti fejlesztéseket támogató Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi keretei évek óta csökkennek. Látva az idei költségvetést és a 2024-es költségvetési tervezetet a kohéziós alapokból származó kifizetések is történelmi minimumom vannak. Továbbá, az új források közül a Helyreállítási Alap kifizetései is, három év után mindössze 160 milliárdot tesznek ki a 740 milliárdból, továbbá öt tagállam még egyáltalán nem részesült támogatásban” – tette hozzá a fideszes politikus.