Szerbia, Vajdaság

Nyugat-Balkán: előrelépést jelentene a roamingdíjak eltörlése

2017. 12. 12.

„A roamingszolgáltatások díjainak eltörlése a nyugat-balkáni tagjelölt országok esetében már a csatlakozási tárgyalások folyamán egy olyan lépés lenne az EU részéről, melynek hatása eljutna a régió minden egyes polgárához, s bizonyítaná a bővítés melletti őszinte uniós kiállást” – hangsúlyozta Deli Andor fideszes EP-képviselő hétfő esti plenáris felszólalásában, Strasbourgban.

 A vajdasági politikus elmondta, hogy a roamingdíjak eltörlése az EU egyik legkézzelfoghatóbb sikere az elmúlt évtizedekben. „A piaci integráció és jobb szolgáltatások nyújtása jótékony hatással lenne a nyugat-balkáni térség gazdaságaira, ugyanis a telekommunikáció és konnektivitás a fejlődés motorjai, amire különösen nagy szükség van a régióban” – emelte ki Deli Andor.  A nyugat-balkáni országok már megtették az első kétoldalú lépéseket a roamingdíjak kölcsönös csökkentése érdekében, hiszen kétoldalú megállapodás született Bulgária-Szerbia és Bulgária-Macedónia viszonylatában. Azonban vitathatatlan, hogy átfogó, európai léptékű megoldásra van szükség. „Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, hogy minél gyorsabban dolgozza ki az erre vonatkozó cselekvési tervet” – zárta felszólalását Deli.

A néppárti politikus hangsúlyozta: a vajdasági magyar közösség számára különösen fontos a kapcsolattartás az anyaországgal, a roamingdíjak eltörlése pedig a költségek jelentős csökkenését jelentené. Ezért a képviselő az elmúlt napokban írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, azzal a céllal, hogy az Bizottság járja körül a roamingdíjak csökkentésének jogi lehetőségeit.