Pályázatok és beszámolók

Palatinus Brigitta beszámolója

Palatinus Brigitta beszámolója

2016. 06. 10.

Tavaly november 11-én a reggeli „szülinapi kávémat” kortyolgatva bukkantam rá arra a pályázatra, aminek köszönhetően öt hetet tölthettem gyakornokként az Európai Parlamentben Deli Andor EP képviselő irodájában, Brüsszelben. Mikor a pályázati felhívást elolvastam nem sokáig gondolkodtam, egy kihagyhatatlan lehetőséget láttam benne így hát gyorsan elkészítettem és beküldtem a pályázati anyagom. Decemberben érkezett a jó hír, hogy én is azon szerencsés fiatalok közé tartozom, akiket kiválasztottak a gyakornoki programba a kaland pedig május elején kezdődött.
 
Mivel már jártam Brüsszelben nem volt teljes mértékben idegen számomra a Parlament és a város, gyorsan hozzászoktam a környezetváltáshoz. Viszont, ami már az első napomon aggodalomba ejtett a Parlament óriási épülete. Az első körbevezetés során, körülbelül három perc után azt kérdeztem Laurától, képviselő úr egyik asszisztensétől, hogy van-e valahol térkép, mert én már eltévedtem. A számok, betűk, emeletek és rejtett ajtók sokasága még jobban megrémített viszont az idő múlásával már egyre magabiztosabban mozogtam az épület falai között.
 
Kicsit nehezen indult a gyakornoki időm, mivel pont piros héten érkeztem, amikor Strasbourgban vannak az ülések. Viszont ez nem azt jelenti, hogy az élet megállna a brüsszeli Parlamentben, a munka ugyanúgy halad tovább és ezért én is megkaptam a feladataim. A következő heti ülések anyagainak tanulmányozásával kezdtem, hogy felkészült legyek egy-egy napirendi témában és összefoglalókat írtam az aktuális jelentésekről. Mivel Deli Andor EP képviselő a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság) és REGI (Regionális Fejlesztési Bizottság) szakbizottságokban tag és póttag, ezért én is ezen Bizottságok ülésein vettem részt.
 
Igazán különleges és nem mindennapi tapasztalatként éltem meg a TRAN bizottság üléseit, azt hogy egy-egy képviselő, hogyan nyilvánítja ki véleményét, egyetértését vagy nem tetszését egy adott ponttal kapcsolatosan és hogyan zajlik a szavazás egy-egy módosító javaslat elfogadásáról vagy elvetéséről. Európai gazdaság és üzlet szakos közgazdászként több tantárgyból is tanultam a parlament működéséről, szavazás folyamatáról, döntéshozatalról viszont teljesen más egy könyvben olvasni, mint jelen lenni és saját szememmel látni. Különösen örültem, hogy itt létem alatt olyan témák voltak napirenden, amik valamilyen szinten kötődnek a PhD kutatásomhoz, így mikor azt a feladatot kaptam, hogy módosítókat írjak a jelentésekhez lelkesen vetettem bele magam az angol dokumentumok olvasásába és kerestem azokat az aprócska részleteket, amin javítani vagy változtatni tudnék.
 
Természetesen a munka mellett a hétvégék során volt időm felfedezni Belgium szépségeit és finomságait. Brüsszel fővárosi hangulata mellett megérintettek az ország „ékszerdobozhoz” hasonlítható városai, a bennük rejlő építészeti csodák, gyönyörű főterek, hangulatos macskaköves kisutcák, történelmi várak és gótikus templomok. Többször volt olyan érzésem, például Brugge vagy Antwerpen utcáin bóklászva, mintha valami történelmi időutazáson vettem volna részt és nem a 21. században lennék. Mindezt fokozták, a legfinomabb belga csokik és sörök, amiknek én sem tudtam ellenállni.
 
Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Deli Andor EP képviselőnek és asszisztenseinek, Laurának, Gábornak és Attilának, hogy itt lehettem. Hálás vagyok a lehetőségért, mert többet adott nekem egy egyszerű szakmai tapasztalatnál.