Pártpolitikai csatározások helyett szakmai programokat

Az olaszországi romák helyzetéről tett nyilatokzatot az Európai Bizottság az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Járóka Lívia, az európai néppárt vezérszónoka szerint a társadalmi és gazdasági befogadást valóban megvalósító programok véghezvitele kell, hogy felváltsa a romákat érintő kérdésekkel kapcsolatos pártpolitikai csatározásokat.

Az Európai Parlament plenáris ülésén tartott délutáni vitában Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ képviselőnője hangsúlyozta, hogy az Olaszországban és más európai országokban élő romák borzalmas helyzetének megoldására, nem bevándorlási szankciókra van szükség, hanem az integrációt felgyorsító, szakmailag alátámasztott azonnali programokra az anyaországokban, hogy a romák ne eshessenek áldozatául a média és a pártcsatározások keltette tömeghisztéria nyomán kibontakozó atrocitásoknak. Járóka beszédében hangsúlyozta, hogy hiba lenne a romaügyet ideológiai kérdésként kezelni, hiszen sem a szocialista, sem a liberális, sem pedig a konzervatív kormányok nem tudtak eredményt elérni. A képviselőnő kitért arra, hogy fontos, hogy az olasz kormány betartsa ígéretét, és biztonsági csomagterve ne irányuljon egyetlen etnikai csoport ellen sem és tömeges kiutasításokra se kerüljön sor. „Európa erkölcsisége és versenyképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy az üres beszéd helyett végre a romák befogadására irányuló komoly szakmai tervek megvalósítására helyezzük a hangsúlyt” – zárta felszólalását Járóka.

Sógor Csaba néppárti képviselő emlékeztetett, hogy amikor Walter Veltroni, a szocialisták exkommunista miniszterelnökjelöltje „román veszélyről” harsogva követelte a nemkívánatos elemek kitoloncolását és az uniós polgárok kiutasítására vonatkozó korlátozás feloldását, akkor az európai szocialista és liberális képviselők mélyen hallgattak. Tőkés László az EP Zöld frakciójának képviselője kijelentette, hogy nem Olaszország és a romániai romák, hanem az unió területén élő romák ügyéről van szó, amely az eseti és tüneti kezelésnél többet érdemel. Járóka Lívia a vitát követően sajnálatának adott hangot, hogy az átpolitizáltság miatt teljes mértékben ellehetetlenedik az emberi jogi diskurzus: a mai vita is megmutatta, hogy a tagállamok különböző politikai pártjai csak akkor foglalkoznak a romaüggyel, ha az lehetőséget biztosít egymás támadására, amelyet könnyen megtehetnek, hiszen a roma civilszervezetek túl gyengék ahhoz, hogy ezt elutasítsák. „Olaszországban a szocialista kormány alatt is hasonlóan rossz volt a helyzet: jellemző, hogy a szocialisták egy két hete kormányon lévő jobboldali kormány számlájára próbálják írni a több évtizede elmulasztott integrációs politikák hiányát” – fogalmazott a képviselőnő.

Az Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottság néppárti képviselőinek délelőtti előkészítő ülése Jacques Barrot hamarosan hivatalba lépő bizottsági alelnököt látta vendégül. Járóka felvetésére a formálódó Európai Roma Stratégiáról szólva, a biztos ígéretet tett, hogy az érintett biztosok szakmai csoportként együttműködve fognak segítséget nyújtani a foglalkoztatásért és esélyegyenlőségért felelős Vladimir Spidlának, hogy a Bizottság megalapozott és komoly választ adhasson az Európai Tanács decemberi felkérésére, amelyben az eddigi roma programok értékelésére és intézkedések felvázolására szólította fel.