Költségvetés

Rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat kíván

2022. 10. 19.

Deli Andor plenáris felszólalásában elmondta: Európa rendkívüli helyzetben van, ami rendkívüli megoldásokat kíván.  A 2023-as év nagyon nehéz lesz. Az orosz-ukrán háború minden tagállam gazdaságát megtépázza. Európa nem maradhat erős, és Ukrajnának sem tud hatékony támasza lenni, ha közben a gazdaságai meggyengülnek.  

Azonnali tűzoltásra van szükség, ezért javasolta, hogy 2023-ban minden tagállam számára legyen megkönnyítve a hozzáférés az őket megillető uniós forrásokhoz. „A költségvetési és pénzügyi szabályokat adaptálni kell a jelenlegi rendkívüli helyzethez, ezért ideiglenesen, teljesen fel kellene függeszteni a szokványos bürokratikus és politikai feltételeket” – mondta Deli Andor.  Hozzátette: az európai integráció egy 70 éves békeprojekt, így nem meglepő, hogy a költségvetési szabályozás eddig nem ismerte a háborús viszonyokat. De ennek immár vége. Európa gazdaságának sokkal gyorsabb és hatékonyabb támogatási rendszerre van szüksége a jelenleginél.

.Háttér: A 2023-as uniós költségvetést az EP saját olvasatában 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest. Az Európai Bizottság eredeti javaslata: 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás, 166,2 milliárd euró kifizetés. Az EP saját olvasata: 187,2 milliárd euró kötelezettségvállalás és közel 167,6 milliárd euró kifizetés. Az EP javaslat megszavazását követően kezdődnek majd az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal, amelynek eredményeként a két intézmény várhatóan novemberben fogadja majd el a 2023-as uniós költségvetést.