Robotokkal egy teljes életért

Az Európai Parlament tudományos és technológiai kérdésekkel foglalkozó részlege, a STOA a héten nagyszabású konferenciát rendezett a robotika és a fogyatékosság témájával kapcsolatban. Professzorok, politikusok és innovációs szakemberek együtt járták körül a legújabb technológia forradalom kívánatos, valamint nem szándékolt, de lehetséges hatásait. A rendezvény házigazdája Kósa Ádám fideszes EP-képviselő volt, aki a segítő eszközök diszkriminációmentes elérhetőségének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kósa a találkozón hangsúlyozta: a segítő technológiáknak az a célja, hogy a kiegészítsék a fogyatékossággal élő személyek hiányzó képességét, ugyanakkor szem előtt kell tartani azokat a szélesebb körű technológiai és tudományos trendeket, amelyek a társadalom minden rétegét, épeket és fogyatékossággal élőket egyaránt érinteni fogják. „Már most gondolnunk kell a lehetséges jogi, etikai, társadalmi következményekre annak érdekében, hogy ezek a nagyszerű találmányok az emberekért legyenek és hozzáférhetőségük ne újabb diszkrimináció alapjául szolgáljon” – húzta alá Kósa. „Ezért kiemelten fontos, hogy az Európai Parlamentben megkezdődjön a párbeszéd, az együtt-gondolkodás, hogy olyan világot formálhassunk, ami valóban rólunk, emberekről szól, és értünk van” – mutatott rá a néppárti politikus.
 
Kuthy Antal, az E-Group vállalat alapítója és tulajdonosa, aki közel 20 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a telekommunikáció és szoftverfejlesztés terén, az innovációs forradalom és a fogyatékosság fogalmának újradefiniálására, jelentős paradigmaváltásra bíztatott előadásában. Felhívta a figyelmet, hogy a ma fogyatékkal élők problémáinak technológiai innovációi, a jövő új lehetőségeit jelentik a teljes társadalom számára, ezért ezek az innovációk semmiképpen sem költségelemek, hanem óriási hasznot hozó befektetések, tehát így kell őket felfogni. Ennek mértéke, és az ehhez való hozzáállás megmutatja, hogy egy társadalom milyen jövőképpel és várható fejlődési pályával rendelkezik. „A SINOSZ KONTAKT szolgáltatás és kezdeményezés Európában is különlegesen sikeres, hiszen a technológia és módszertan a siketek közösségével elvégzett közös munka eredményeként alakult ki, magyar mérnöki és technológiai lehetőségekre alapozva, nemzetközi lehetőségekkel és jövőképpel maga előtt” – emelte ki Kuthy.
 
A konferencia résztvevőihez Ausztráliából szólt Dr. Ron McCallum professzor a munkajog nemzetközileg elismert professzora, az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival foglalkozó Bizottságának (CRPD) korábbi elnöke. McCallum aki nagy tapasztalattal rendelkezik a segítő technológiák terén, hiszen születése óta vak, saját példáján keresztül mutatta be, hogy a technikai fejlődés miként tette lehetővé, hogy teljes életet éljen. Sürgette, hogy a segítő technológiák a fejlődő világban is elérhetőek legyenek a fogyatékossággal élők számára.
 
Dr. Marjo Rauhala a bécsi Technische Universität kutatója előadásában a technológiai fejlesztések etikai vonatkozásaira, az önálló életvitelre és a felhasználók bevonására koncentrált.