Szerbia, Vajdaság

Szerbia jövője nem lehet az EU tehetetlenségének túsza

2019. 03. 29.

„Az európai parlamenti választások eredménye kiemelt fontosságú Szerbia és az egész nyugat-balkáni térség számára. A régió érdeke, hogy olyan képviselők kerüljenek az Európai Parlamentbe és a többi uniós intézménybe, akik őszintén támogatják a nyugat-balkáni bővítést” – emelete ki Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az EU-Szerbia parlamenti vegyes bizottság ma délutáni ülésével kapcsolatban Strasbourgban.

„Az Európai Parlament és az EU-Szerbia parlamenti vegyes bizottság mindig is a nyugat-balkáni bővítés elkötelezett támogatója volt, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az idei európai parlamenti választások eredménye rendkívül fontos a nyugat-balkáni régió jövője szempontjából. Az elkövetkező öt év különösen jelentős az élenjáró tagjelölt országoknak, Szerbiának és Montenegrónak. Nagy munka vár minden szereplőre, hogy a 2025-ös csatlakozási határidő megvalósulhasson, ezért a régió érdeke, hogy a minél szélesebb és őszintébb támogatás legyen a bővítés iránt. Az Európai Parlament szerepe továbbra is alapvető fontosságú lesz a kérdésben” – hívta fel a figyelmet Deli.

„El kell ismernünk, hogy az Európai Unió ezidáig nem volt képes megoldani a Pristina által a szerbiai árukra kivetett 100 százalékos vámok miatt kialakult helyzetet. Annak ellenére, hogy ezek az egyoldalú intézkedések a Belgrád-Pristina közötti párbeszédet is holtpontra juttatták, a szerb kormány és a szerbiai polgárok továbbra is elkötelezettek az ország uniós jövője iránt. Úgy gondolom, hogy az EU-nak el kell ismernie ezt az eredményt, és válaszként fel kell gyorsítania a csatlakozási tárgyalásokat. Jól tudjuk, hogy az újabb fejezetek megnyitásának előfeltétele a Pristinával való viszony normalizálása, de tekintettel a kialakult helyzetre, Szerbia európai jövője nem lehet az EU tehetetlenségének és Pristina egyoldalú lepéseinek a túsza” – mutatott rá a fideszes politikus.