Szerbia, Vajdaság

Szerbia: A nemzeti kisebbségek hidat képeznek az Unió felé

2017. 12. 19.

„A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek, különösen amelyek anyaországai már az EU tagjai, pozitívan járulhatnak hozzá az európai integrációs folyamatokhoz, hiszen hidat képeznek az Európai Unió felé. A belgrádi kormánynak ezért kiemelt figyelmet kell fordítania e nemzeti közösségekre” – emelte ki Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő az EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság hetedik ülésén Belgrádban.

 A napokban zárult a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvénytervezet vitájának első fázisa, amely a 23-as tárgyalási fejezet szerves részeként a Kisebbségi Akcióterv egyik mérföldkövét képezi. A tervezett módosítások akkor lehetnek sikeresek, ha a belgrádi kormány széles egyetértést alakít ki a nemzeti kisebbségek képviselőivel, kiváltképp azokkal, amelyek anyaországai már az Unió tagjai. „A Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának, a Fidesz-KDNP kormány támogatásának és a Szerb Haladó Párt nyitottságának köszönhetően a magyar-szerb kapcsolatok példaértékűen alakulnak az utóbbi években. Ezért bízom abban, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet figyelembe fogja venni a vajdasági magyar közösség elvárásait és érdekeit” – emelte ki a néppárti politikus.

A kisebbségeket és jogállamiságot érintő témakör mellett Deli Andor felszólalt a regionális politika kérdésében is. ,,A regionális politika és a regionális fejlődés nagyban hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, ezért a jövőben Szerbiának erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Az EU kohéziós politikájának alapját a régiók képezik. A Strukturális és Fejlesztési Alapok felhasználása azonban nagy mértékű felkészültséget igényel a tagországoktól, ezért szükséges a jogszabályi, intézményi keret összehangolása az uniós előírásokkal és az adminisztratív kapacitások hatékonyabbá tétele úgy központi, mint regionális és lokális szinten” – mutatott rá a vajdasági EP-képviselő.