Szerbia, Vajdaság

Szerbiának nemcsak passzívan kell figyelnie, hanem aktívan alakítania kell a folyamatot

2017. 09. 29.

Forrás: Pannon RTV

Szerbia európai integrációjáról szerveztek konferenciát Belgrádban, amelyen elhangzott, hogy Szerbiának nemcsak passzívan kell figyelnie azokat a folyamatokat, amelyek a teljes jogú tagsághoz vezethetnek, hanem aktívan alakítania kell ezt a folyamatot. A tanácskozáson az Európai Unió részéről Deli Andor vajdasági származási európai parlamenti képviselő vett részt.

Az Európai Unió eddig tíz csatlakozási fejezetet nyitott meg Szerbiával, és várhatóan az idén további három fejezet nyílik meg. Az ország európai integrációjáról szervezett konferencián főként azokról a lépésekről volt szó, amelyeket Szerbia megtehet annak érdekében, hogy ne csak passzív megfigyelője legyen ennek a folyamatnak. Sena Marić, a szervező Európai Politikai Központ programmenedzsere rámutatott, Szerbia képviselőit tisztelettel fogadják brüsszeli körökben, problémának nevezte viszont azt, hogy egyre több szakember távozik az európai uniós csatlakozással foglalkozó szerbiai intézményekből. „Ezért a tanulmányunkban azt javasoltuk, hogy az állam sürgősen kezdjen el rendszerszinten foglalkozni ezzel a témával, fektessen többet a jelenlegi dolgozókba, és a foglalkoztatottak folyamatos fejlesztése mellett alkalmazzanak újabb embereket annak érdekében, hogy az állam szembe tudjon nézni az egyre növekvő munkával az európai integráció útján.”

Deli Andor vajdasági származású Fideszes európai parlamenti képviselő a konferencián kiemelte: Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, és Budapest baráti támogatást nyújt azokon a tanácskozásokon, amelyeken a nyugat-balkáni ország előrehaladásáról van szó. „Több megfontolás van. Elsősorban látjuk a két kormány közötti partneri viszony kialakulását. Látjuk azt is, hogy vannak előrelépések, ami a magyar közösség helyzetét is illeti itt Szerbiában, ami a magyar kormánynak rendkívül fontos. Ugyanakkor Magyarországnak megvan az a globális víziója is, hogy a Balkán rendkívül fontos Európa, és így Magyarország számára is, a polgárok biztonsága számára, és itt gondolunk elsősorban a migránskérdés és a balkáni útvonal témakörére.”

2025-ben Szerbia már EU-tag lehet

A belgrádi konferencián arról is szó esett, hogy a folyamatok felgyorsítása érdekében milyen lobbitevékenységet végezhet Szerbia az Unió intézményein belül. 2025-ben Szerbia már EU-tag lehet, ha minden a megfelelő ütemben halad – nyilatkozta Deli Andor, Európai Parlamenti képviselő a Pannon RTV-nek. „Elsősorban a parlament szempontját tudom vázolni, hogy itt hogy is működnek a formális és nem formális kapcsolati rendszerek, ugyanis azt látjuk, hogy nagyon fontosak a kapcsolatok. Mint a közvetett, elsősorban különböző tájékoztató írásos anyagok megküldése szempontjából, de semmi sem helyettesítheti még a mai, nagy fejlettségi, technikai kommunikációs szinten sem a személyes kapcsolatokat, és ezért nagyon fontos az, hogy Szerbia brüsszeli missziója milyen munkát végez. Itt elsősorban az Unióhoz rendelt misszióról van szó, a nagykövetségről, aminek az a célja, hogy Szerbiának ezt a tevékenységét támogassa, a hátán vigye. Én azt gondolom, ahogy egyrészt a tevékenységeket látjuk, másrészt pedig ugye a reakciókat hallva, beszélgetve a Bizottság tisztségviselőivel és más helyeken is, hogy Szerbia jó munkát végez ebben a tekintetben.”