Szerbia, Vajdaság

Szerbiának kulcsszerepe van a régióban, nem késleltethető az uniós bővítés

Szerbiának kulcsszerepe van a régióban, nem késleltethető az uniós bővítés

2016. 07. 06.

„Mindannyian egyetértünk azzal, hogy Szerbia kulcsfontosságú ország a Nyugat-Balkánon, és hogy hozzájárulhat az európai politika sikerességéhez, ezért nem szabad tovább halogatni az uniós bővítési folyamatot‟, mondta Deli az EP tegnapi tanácskozásán, amelynek témái a Brexit következményei és az EU bővítése voltak.

Deli hozzátette, hogy az EU–Nyugat-Balkán párizsi csúcstalálkozóról nagyon jó hírek érkeztek, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem lesz semmilyen halasztgatás az EU bővítése kapcsán, írja a Tanjug.

„Annak ellenére, hogy az újkori európai politika egyik legnagyobb sikere volt az Európai Unió bővítése, vannak arra irányuló törekvések, amelyek megállítanák ezt a bővítést, főleg a brit referendum után‟, mondta Deli.

Az egykori tartományi nemzeti közösségi titkár megjegyezte, hogy a múlt héten Szerbia volt az egyetlen EU-tagjelölt ország, amely nem nyithatott meg újabb tárgyalási fejezetet.

„Az ilyen körülmények csak feltüzelik az Európa-ellenes erőket Szerbiában, és mély csalódást váltanak ki az ország európai jövőjét támogató polgárokban, akik a legutóbbi felmérések szerint többségben vannak‟, véli Deli.

Forrás: Vajdaság Ma (www.vajma.info)