Közlekedés és turizmus

Szerepeljen a kisebbségvédelem az előcsatlakozási alapok céljai között

2018. 11. 21.

„A nemzeti kisebbségek jogainak védelme, kulturális és nyelvi sokszínűségük megőrzése is a támogatandó célok között kell, hogy szerepeljen az előcsatlakozási alapok céljai között” – emelte ki felszólalásában Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő a 2021-2027-es időszakra vonatkozó előcsatlakozási alap (IPA III) rendelettervezet vitája során az EP Külügyi Bizottságában. 

„Az előcsatlakozási alapok szerepe, hogy a tagjelölt országokban segítse az intézményes és alapjogi reformokat. Sajnálattal állapítottam meg, hogy a Bizottság kihagyta a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét a tematikus célok közül, habár a kisebbségvédelem alapértékként van meghatározva az alapítószerződésekben, továbbá szerves részét képezi a koppenhágai kritériumoknak is. Módosító indítványommal pótolni fogom ezt a hiányosságot, és a kisebbségvédelmet, a nemzeti kisebbségek kulturális és nyelvi sokszínűségük megőrzését a támogatandó célok közé javaslom” – értékelte Deli a Bizottság tervezetét.

„A jelentéstevők ajánlása szerint az előcsatlakozási alapokat ideglenesen be lehetne fagyasztani, ha egy tagjelölt állam nem felel meg a demokrácia és a jogállamiság kritériumainak, nem tartja tiszteletben az alapvető jogokat. Ezek mind nagyon fontos értékek, ám egyben általános fogalmak is.  Ne felejtsük el azonban, hogy tagjelölt országokról van szó, ahol még folyamatban van a demokratikus intézmények építése és erősítése. Az előcsatlakozási alap fő célja, hogy ezeket az intézményes reformokat segítse. Óvatosnak kell lennünk, különben egy önkényes politikai eszközt adunk a Bizottság kezébe” – mondta a néppárti politikus.