Pályázatok és beszámolók

Takács Nikoletta gyakornoki beszámolója

2018. 03. 23.

Nagy kihívás volt számomra ez az út, a szabadkai Közgazdasági Karon marketing szakot fejezve belecsöppenni a jogi kérdésekkel foglalkozó birodalomba. Amennyire tartottam tőle ugyanannyira kíváncsi is voltam arra, milyen lehet egy nap az Európai Parlamentben. Természetesen tisztában voltam az Európai Unió és a parlamentben zajló munkamenet fogalmával, elméletben, viszont itt lenni és megtapasztalni személyesen egy teljesen más élmény volt. Átéltem a munka minden percét.

Az első napon úgy éreztem elveszek ebben a útvesztőben. Most, 3 hét után, nem tudom elhinni, hogy első nap eltévedtem. Emlékszem, akkor úgy láttam, hogy lehetetlen az üléstermeket megtalálni.

Első nap, első ülés. Mivel Deli Úr tagja a Közlekedési és Turisztikai (TRAN) és a Regionális Fejlesztési (REGI)  bizottságnak ezért ezeket az üléseket követtem. Nagyon komoly jogi tartalmú témákra számítottam, de már az első ülésen rájöttem, hogy fontos, mindennapjainkat érintő kérdésekre keresnek válaszokat és megoldásokat. Izgalmasak voltak az ülések, szerettem részt venni rajtuk. Világossá vált számomra, hogy a parlamentben a munkafeladatok multifunkcionálisak, nem elég csak a jogi kérdésekhez érteni. Deli képviselő Úr feladatköreinek sokrétűségét a gyakornokságom ideje alatt ismerhettem meg bővebben.

Ezeken az üléseken fogalmazódott meg bennem Szerbia unióhoz való kapcsolódásának a fontossága. Remélem  az a nap is be fog hamar következni, hisz ez által sokunk élete egy biztosabb, biztonságosabb és pozitívabb irányba fog változni.

Sok embert ismertem meg itt, képviselőket, asszisztenseket, gyakornokokat, és lenyűgöző volt látni, hogy mindenkit egyetlen közös cél hajt. Egy jobb és gyümölcsözőbb jövőt biztosítani.

Izgalmas volt látni, hogy mennyi színes és tartalmas programot szerveznek az Európai Parlamentben. Mindenki a számára fontos témákat szeretnének bemutatni és feltárni. Ezek a programok mögött alapos és kemény munka áll.

Március 19-én egy eseményen vettem részt, az 1848-as forradalom és szabadságharc 170-dik évfordulójának megemlékezésén, melyet a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezett meg. Örömmel töltött el, hogy Brüsszelben is, távol az otthontól, fontosnak tartják ezeket a rendezvényeket. Beszédet mondott Deli Andor képviselő úr és Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Szeretek utazni, ezért szabad hétvégéimet Amszterdam és Brugge körbejárásával töltöttem, de Brüsszel utcáin is sokat jártam. Megszerettem a várost, sokszínűsége magával ragadott. Ezért ha csak tehettem Brüsszel utcáin sétáltam. Ámulatba ejtett a sok hangulatos boltocska, a hatalmas üveg épületek valamint az, hogy mindenhol francia nyelven beszéltek. Nem értettem egy szavat sem, de a hangzása gyönyörű volt és kedves.

Szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek, de még nagyobb megtiszteltetés, hogy Deli Andor képviselő úr irodájában gyakornokoskodtam. Nagyszerű emberek dolgoznak itt, főleg arra gondolok, hogy jókedvűek, energikusak, ambiciózusak, nyitottak, türelmesek és pozitívan állnak a dolgokhoz.

Köszönöm Deli Andor képviselő Úrnak és az asszisztenseknek a lehetőséget és a sok-sok tapasztalatot, amelyet itt kaptam. Szélesedett a látóköröm és a jövőbeli terveim megalapozottak lettek. Az itt szerzett tudást szeretném otthon, Szabadkán, Szerbiában kamatoztatni.

Takács Nikoletta