Tényfeltáró EP-delegáció utazik Olaszországba

A szerda késő esti órákban Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke arról tájékoztatta az európai pártok frakcióvezetőit, hogy egyelőre semmilyen hiteles bizonyíték nem áll az EB rendelkezésére arra vonatkozólag, hogy az olasz kormány jogsértő gyakorlatot folytatna a romák azonosításával kapcsolatban. Ennek következtében az Európai Néppárt az erről szóló állásfoglalás szavazásának elhalasztását kérte a vizsgálat lezárultáig, majd a többség ellenkező döntését követően 77 képviselő, közöttük Járóka Lívia, tartózkodott a végszavazásnál, míg 336 képviselő az indítvány mellett, 220 pedig ellene szavazott az EP ma reggeli plenáris ülésén.

Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke és írásban is választ kért az olasz kormánytól a romákat érintő hatósági intézkedésekkel kapcsolatban. Az elkövetkező napokban az EP Állampolgári-, Bel- és Igazságügyi Bizottságának delegációja mellett, EU Alapjogi Ügynöksége és az EBESZ is Olaszországba utazik, hogy helyszíni vizsgálatot folytasson a romák azonosítását szolgáló ujjlenyomat vételi eljárással és az ennek nyomán létrehozandó adatbázissal kapcsolatban.

Az európai parlamenti vizsgálat célja, hogy tisztázza a személyazonosító eljárással kacsolatos ellentmondásos információkat, és választ kapjon az eljárás jogszerűségével kapcsolatos kérdésekre: pontosan milyen célból, hogyan gyűjtik és tárolják az adatokat, mennyi ideig őrzik meg ezeket és kapnak-e az érintettek előzetes írásbeli értesítést az adatvételről, illetve maradéktalanul betartják-e azt a rendelkezést, miszerint kiskorú személyektől csak bírói engedéllyel, és kizárólag a személyazonosság megállapításának céljából vehetnek ujjlenyomatot. „További lényeges kérdés, hogy egyrészt az etnikai és vallási hovatartozást firtató nápolyi adatgyűjtés Maroni állításának megfelelően valóban csupán elszigetelt incidens-e, amely a jövőben nem ismétlődhet meg, másrészt felelősségre vonják-e az olasz hatóságok annak kibocsátóját és vizsgálják-e kit terhel a jogsértés. Az igazság védelmében először ezekre a kérdésekre kell választ kapnunk, ezzel egyidőben várjuk az olasz adatvédelmi hatóság állásfoglalását. Amint hitelesen bizonyított válaszokat kapunk, azonnal vissza kell térnünk a kérdésre” – mondta a vizsgálat kapcsán Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője.