Tisztelgés az európai romák előtt

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából nagyszabású rendezvénysorozattal tiszteleg az európai romák előtt Brüsszel. Járóka Lívia, a fideszes néppárti képviselő a romák befogadását a romák és nem romák közös felelősségének és érdekének nevezte.

Április 3-án vette kezdetét az az egyhetes eseménysorozat, melyet a „Romák integrációja Európában” című szakmai beszélgetés nyitott meg az uniós negyed Espace Senghor nevű kulturális központjában. Járóka Lívia képviselő asszony a többségi társadalomban a romákról élő képet elemezve elmondta, hogy kevés az ismeret a romák mindennapi életéről és problémáiról, mind a szakpolitikai törekvések, mind pedig a média és a közvélemény szintjén. Járóka szerint le kell számolni a romantikus sztereotípiákkal, és a politikai cselekvésnek a már meglévő, naprakész akadémiai kutatásra kell támaszkodnia, amelyek valós és világos képet nyújtanak a roma közösségek helyzetéről. „Fontos, hogy a többségi társadalom felismerje a romák befogadásának erkölcsi, emberi parancsát és ráébredjen szorító gazdasági szükségességére”- fogalmazott a képviselő asszony.

Április 7-én este az Európai Parlament a „Nyócker” című filmet mutatta be a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. Járóka Lívia, az est házigazdája, a pozitív példák felmutatásának szükségességét, és a média felelősségét emelte ki mind az egyéni életutak, mind a sikeres programok tekintetében. A nagy érdeklődéssel kísért hétfői filmvetítésre a Magyar Kulturális Intézet és az EUNIC (Európai Nemzeti Kulturális Intézetek Egyesülete) szervezésében, a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének keretében került sor. A vetítés után Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnökének meghívására koncertet adott a Vaya Con Dios zenekar.