Történelmi döntések előtt Európa

Az Európai Unió előtt álló kihívásokról, annak jövőjéről valamint a gazdasági és pénzügyi válságból való kilábalásról rendeztek vitát az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén. José Manuel Barroso egy európai tranzakciós adó bevezetése kapcsán beszédében leszögezte: itt az idő, hogy a pénzügyi szektor visszaadja a társadalomnak az eddig nekik nyújtott támogatást.

Az Európai Bizottság elnöke az EU előtt álló kihívásokat és feladatokat ismertette az Európai Parlament mai plenáris ülésén. José Manuel Barroso beszédében bejelentette, hogy az Európai Bizottság elfogadta a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékekre vonatkozó javaslatot. Kijelentette: az elmúlt években ez az ágazat több ezer milliárd eurónyi támogatást és garanciát kapott a tagországoktól, s most itt az idő, hogy a pénzügyi szektor visszaadja a társadalomnak a korábbi támogatást. Az Európai Bizottság elnöke kiemelte azt is, hogy a gazdasági krízis mellett példátlan bizalmi válság is sújtja az Uniót. Emiatt alakult ki szerinte a pénzügyi piacokon is a "felelőtlen és elfogadhatatlan" magatartás.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó hozzászólásában kiemelte: bizakodásra adhat okot, hogy az Unió már végrehajtott a mai helyzet megoldásához hasonló "nagy ugrást" már az utóbbi fél évszázadban – ilyen volt például a Monetáris Unió létrehozása, az új tagállamok felvétele, vagy akár a schengeni övezet megteremtése. Jelenleg is ilyen történelmi helyzetben vagyunk, hiszen a gazdasági válság és a görög csődhelyzet megnyugtató kezelése még várat magára. A néppárti politikus üdvözölte a Bizottság elnökének nyílt és világos gondolatait az Európai Unió helyzetéről, ám felhívta a figyelmet, hogy az euró stabilitásával valamint általában az EU helyzetével kapcsolatos aggodalmak sajnos továbbra is állandósulni látszanak.

Beszéde zárszavában Pelczné Dr. Gáll Ildikó arra a nemzetközi figyelemre utalt, ami az Európán kívüli országokból az eurózóna tagállamai felé irányul: "Valószínűleg az alapítóatyák is meghökkenve köszönnék meg, ha több mint ötven évvel a közösség megalakulása után a BRICS országok segítenék ki az euróövezetet a válságból, ezért arra kérem elnök úr, hogy mielőbb nyújtsa be elhangzott az európai gazdaság megerősítésére szolgáló javaslatait."

Háttér: BRICS országok (Brazilia + Russia + India + China + South-Africa) legutóbbi ülése foglalkozott azzal, hogy hogyan tudna segítséget nyújtani az eurózóna számára.