Túlzottdeficit-eljárás: A döntés siker Magyarországnak, jó hír Európának

Az Európai Parlament az Európai Tanács következő ülését előkészítő mai vitájában Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet a közelmúltban elért kiemelkedő magyar sikerre: Az ország 9 év után kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. „Ezzel a teljesítménnyel Európa legjobbjai közé kerülünk, abba a 12 tagú csoportba, amely tartósan 3% alatt tartja a hiányt. Ez jó hír a magyar polgároknak és jó hír Európának” – jelentette ki a néppárti politikus.

Felszólalásában Pelczné Dr. Gáll Ildikórámutatott: A döntés következtében nem kerülnek veszélybe a Magyarországnak járó kohéziós források, amelyekből a kormány infrastrukturális és szociális beruházásokat valósít meg.

„A döntés jó hír,mert a kormány a lakossági megszorítások helyett a bankok és nagyvállalatok közteherviselésbe való bevonásával érte el mindezt, és jó hír az Európai Uniónak is, mert Magyarország újra megbízható partnerré válik a nemzetközi pénzpiacok számára, és az uniós segélyprogramok helyett onnan lesz képes finanszírozni magát” – emelte ki a fideszes EP-képviselő.

„A számok és a tények azt mutatják, hogy Magyarország jó úton jár. 2010-ben a magyar kormány szinte reménytelen helyzetben kezdte meg a munkáját. A kassza üres volt, a költségvetési hiány és az államadósság rekordszinten állt, a válság következtében gyorsan növekedett a munkanélküliség. Ezt a negatív trendet sikerült három év alatt megfordítani, melynek következtében ma Magyarország az Európai Unió egyik legstabilabb és legjobb növekedési kilátásaival rendelkező tagállama” – jelentette ki a néppárti politikus.

„A hiányeljárás lezárása azt jelzi, hogy a magyar kormány következetesen végrehajtja mindazokat az intézkedéseket, amelyek a gazdaság megerősítéséhez, és az ország tekintélyének helyreállításához kellenek. Vajon a tények képesek lesznek-e meggyőzni a magyar kormányt elfogultan támadó kritikusokat? ” – tette fel a kérdést Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő.