Közlekedés és turizmus

Újabb lépés az egységes európai vasúti térség kialakítása felé

Újabb lépés az egységes európai vasúti térség kialakítása felé

2016. 04. 28.

Deli Andor felszólalásában üdvözölte a három technikai dosszié napirendre tűzését. "Örülök, hogy végre napirendre került a negyedik vasúti csomag technikai dossziéja és szavazatunkkal véglegesíthetjük ezt a folyamatot, amelyre elsősorban az ipar, de az utasok is régóta várnak" – mutatott rá a néppárti politikus.
 
"Üdvözlöm azt a tényt is, hogy sikerült együtt kezelnünk a vasúti csomag technikai és politikai részét, valamint hogy a három műszaki jogszabály végül nem vált a politikai dossziék és csatározások áldozatává" – mutatott rá Deli annak fényében, hogy sok vita előzte meg a mai szavazást arról, vajon csomagban kezeljük-e a technikai és politikai részeket.
 
A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN) képviselője elmondta: "Az irányítási irányelv néppárti jelentéstevőjeként megelégedéssel tölt el, hogy a múlt heti trilóguson sikerült megegyeznünk a három politikai jogszabály tekintetében, melyekre ma a tagállamok is rábólintottak". A Tanács ma délelőtti ülésén hagyta jóvá a múlt heti intézményközi megállapodást, mely az októbertől tartó intenzív tárgyalássorozat eredménye, és melyet az Európai Parlamentnek még formálisan is jóvá kell hagynia, amire még az idei évben sor kerülhet.
 
Háttér: A két részből álló csomag összesen 6 jogszabály-javaslatból áll, melyek technikai és politikai részre oszlanak. Ebből három technikai jogszabály-tervezet volt ma terítéken – az Európai Vasúti Ügynökségről, az európai vasúti rendszer átjárhatóságáról és a vasúti biztonságról szóló javaslatok. Ezeket még az előző összetételű parlament hagyta jóvá első olvasatban 2014. februárjában, majd 2015. decemberében a Tanács is elfogadta. A mai vita és szavazás ennek a folyamatnak a lezárását jelenti.