Újjáalakult a Fogyatékosságügyi Munkacsoport az Európai Parlamentben

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő kezdeményezésére a mai napon újjáalakult az Európai Parlament Fogyatékosságügyi Munkacsoportja (ún. intergroup), amelyeknek deklarált célja, hogy a különböző frakciókban dolgozó képviselők munkáját fogyatékosságügyben szorosan összehangolja.

A Fogyatékosságügyi Munkacsoport újjáalakítását a mai napon fogadta el az Európa Parlament vezetése, az Elnökök Értekezlete. Az intergroup újraalakításában az Európai Néppártnak kiemelt szerepe volt, hiszen a több mint negyven javasolt munkacsoportból a néppárti képviselők demokratikus és titkos szavazással a Kósa által kezdeményezett intergroupot az 5. helyre sorolták. A néppárti politika tehát magas szinten kezeli a fogyatékosság kérdését, és a szocialista frakció is kezdettől támogatta azt, ám sajnálatos módon a szabadságjogokat hirdető liberálisok, illetve a fenntartható fejlődést támogató zöldpárti politikusok nem adtak prioritást a fogyatékossággal élő emberek jogainak erősítésének, érvényesítésének.
 
Kósa Ádám, akinek személyében az elmúlt 5 évben első alkalommal volt fogyatékossággal élő vezetője a munkacsoportnak, kijelentette: mint eddig is, továbbra is kitart mottója mellett, mely szerint a fogyatékosságügy nem jobb- vagy baloldaliság kérdése és jövőben is azért fog dolgozni, hogy ne csak egyféle álláspont vagy érvelés érvényesüljön ezen a téren. Kósa hozzátette, hogy ahogyan az elmúlt ciklusban, úgy a következő 5 évben is szakmai munkát kíván végezni, amelynek során mindenkit egyforma tiszteletet illet, még ha esetleg nem is egyezne a véleménye, álláspontja. "Nincsenek kisajátított témák és orákulumok ebben a témában sem, mert mindenkire szükségünk van, mindenkinek a véleménye számít, ezért az újjáalakuló munkacsoport vezetésében is változtatásokat fogok javasolni" – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.
 
A jelenleg ügyvivő elnöki szerepet betöltő Kósa Ádám a munkacsoport feladatai között említette a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ-egyezmény ratifikációjának és végrehajtásának kérdését; a következő hét éves strukturális és beruházási alapok fogyatékosságügyi vonatkozásának erősítését; az Európai Tanács előtt álló antidiszkriminációs irányelvtervezet megvitatását; az infokommunikációs akadálymentesítésre vonatkozó jogszabály mielőbbi elfogadását, valamint az évek óta halogatott és az Európai Bizottság által eddig be nem nyújtott új, akadálymentesítési jogszabálycsomag sorsának rendezését is.
 
 
Háttér: Az Európai Parlamentben 28 ország közel kétszáz politikai pártjából ülnek képviselők, így elengedhetetlen, hogy az EP hét frakciójának politikai határvonalain túlmutató kérdések kapcsán félhivatalos csoportosulások jöjjenek létre (a fogyatékosságügy mellett például a bioetika, az egészség- és fogyasztóvédelem, a hagyományos nemzeti kisebbségek témájában). A Kósa Ádám által vezetett Fogyatékosságügyi Munkacsoport a legrégebb óta (1980) és egyben a legnagyobb tagsággal (közel 100 fővel) működő intergroup az Európai Parlamentben. A fogyatékosságügyi munkacsoportnak történetében először 2009 és 2014 között volt fogyatékossággal elő elnöke Kósa személyében, aki az EP első siket képviselője. A fogyatékosságüggyel foglalkozó frakcióközi munkacsoport az elmúlt 5 évben közel 15 rendezvényt tartott. Deklarált célja az, hogy az Európai Parlamentben dolgozó, a különböző frakciókban tevékenykedő képviselők munkáját fogyatékosságügyben szorosan összehangolja.