Uniós díjat kapott a budapesti akadálymentesítés!

A mai napon Brüsszelben minden a Fogyatékossággal élő személyekről szól. Az Európai Bizottság kiemelt rendezvényén röviddel ezelőtt tartották az "Access City Díj 2015" ünnepséget, amelyen idén Budapest is díjat nyert. A rendezvényen Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő örömét fejezte ki, hogy a fogyatékossággal élő személyek élete Magyarországon, és különösen a fővárosban egyre könnyebbé válik.

"Nagy öröm, hogy a fővárosi közlekedés európai mércével mérve is hozzáférhető a fogyatékossággal élő személyek számára. Az elmúlt négy évben beszerzett több mint 500 busz mindegyikét lehet használni kerekes székkel is, a 4-es metró minden állomása megközelíthető lifttel és a vakok számára is akadálymentesek a metróperonok" – mondta Kósa Ádám. Alacsony padlós villamosok közlekednek a két legforgalmasabb villamos vonalon és valamennyi busz és trolibuszvonalon elérhetőek ilyen  járművek. A siketek és a hallássérültek megfelelő tájékoztatását is szolgálja a megállókban egyre több helyen felszerelt interaktív FUTÁR – Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer. Ugyancsak a FUTÁR segíti a vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedését, mert a készülékek különleges innovációval – egyéni távirányítással – hangos információt is szolgáltatnak a megállóhoz közeledő rászorulók számára.

Bár még van tennivaló, Budapest jó úton jár a fővárosi közlekedés teljes akadálymentessége felé és ezt ma Európában is elismerték.

Háttér: