Uniós ösztönző rendszer szükséges az áfacsalók ellen

Az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottság tegnapi ülésén nagy többséggel elfogadta Győri Enikő európai parlamenti képviselő (Fidesz) által benyújtott, a határon átnyúló áfacsalások felderítésének ösztönzését célzó módosító javaslatát. Az indítvány révén lehetőség nyílhat a határon átnyúló áfacsalások hatékonyabb felderítésére, az ebből befolyt többletbevételek pedig a gazdaság élénkítésére fordíthatóak.

A jelenlegi válságos időkben a tagállamok gazdaságpolitikáinak fókuszában a gazdasági növekedés beindítása és a további eladósodás megállítása áll. A tagországok kormányai azonban csak jelentős túlköltekezéssel tudják serkenteni gazdaságukat. Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő szerint ebben a súlyos pénzügyi helyzetben nem engedhető meg, hogy ne lépjünk fel a lehető legszigorúbban az adócsalás legnagyobb hányadát kitevő áfacsalások ellen.

A néppárti politikus fontosnak tartja, hogy a tagállamok adóhatóságai között az áfacsalások felderítésére irányuló együttműködés még hatékonyabb legyen. A Győri Enikő által benyújtott, az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottság ülésen nagy többséggel elfogadott indítvány egy olyan ösztönzési mechanizmus megteremtését kezdeményezi, amely megosztaná a határon átnyúló áfacsalás felderítéséből származó bevételeket a jogosult tagállam és annak javára eljáró tagállam között.

A fideszes európai parlamenti képviselő szerint az ösztönző rendszer révén a tagállamok érdekeltté válnának a határon átnyúló áfacsalások felderítésében, mely révén az államkasszába befolyó jelentős többletbevételeket a gazdasági növekedés serkentésére fordíthatnák a tagállamok.