Nemzet-, kisebbségpolitika

Vajdasági küldöttség Brüsszelben

Vajdasági küldöttség Brüsszelben

2014. 11. 19.

Pásztor István háromnapos látogatásra érkezett az európai fővárosba. A Pannon RTV stábja végig kíséri az utat.

A Magyar Nemzeti Tanács hatáskörei többnyire egybeesnek Navracsics Tibor magyar uniós biztos portfóliójával – emelte ki Pásztor István. A tárgyalások középpontjában a kisebbségi kérdések, az oktatás, a tájékoztatás, a művelődés és a részarányos foglalkoztatás állt beleértve, Szerbia uniós előrehaladását. ”Az előttünk lévő 14-20-as költségvetés, a határon átnyúló együttműködés rendszerének a kialakítása, amely a napokban zárul, tartalmaz olyan elemeket, amelyek érintkeznek, vagy részei annak a témakörnek, amivel Navracsics úr biztosként foglalkozik, és ilyen vonatkozásban volt erről szó, a kultúra, az oktatás, az ifjúság vonatkozásában. Ezek azok a dolgok, amelyek belekerülnek abba a kritériumrendszerbe, ami a két ország között hamarosan végérvényesítésre kerül, és aminek a jóváhagyása itt Brüsszelben kell, hogy megtörténjen.”

Kapcsolatrendszerek építésével, és egy nyitott ajtó biztosításával támogatja a vajdasági magyar közösség törekvéseit Brüsszelben Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP-képviselő. Deli Andor EP-képviselő: „Az össznemzeti politizálásnak az is az egyik szegmentuma, hogy a vajdasági magyar közösség érdekeit, a VMSZ érdekeit megjeleníthessem itt Brüsszelben, ugyanis az is nyilvánvaló, hogy kevesen vannak az európai döntéshozók között, akik jól tájékozottak a mi vidékünkről, sokan nem is tudják, hogy Szerbia északi részén vannak magyarok, sajnos. Ezek olyan dolgok, amit újra és újra el kell mondani, megismertetni a helyzetünket.”

A Navracsics Tibor által képviselt kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi portfóliónak köszönhetően lehetőségekhez jut a vajdasági magyar közösség. Varga László, a szerbiai parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese: „Ezek olyan területek, amelyekben olyan programok léteznek az EU-n belül, amelyek hozzáférhetőek a tagjelölteknek, tárgyaló országoknak is, amilyen Szerbia. Többek között arról tárgyaltunk, hogy ezeket a lehetőségeket a mandátum elején megpróbáljuk kihasználni, hogy mi megfogalmazzuk, hogy mit szeretnénk, a biztos úr pedig itt az Európai Bizottságon belül ezeket támogatja.”