Pályázatok és beszámolók

Valter Klára gyakornoki beszámolója

Valter Klára gyakornoki beszámolója

2016. 10. 21.

Tavaly novemberben bukkantam rá a pályázatra, és kevés gondolkozás után el is küldtem a szükséges dokumentációt a jelentkezéshez. Amikor egy hónappal később megérkezett a hír, hogy én is részese lehetek ennek a gyakornoki programnak nagy készülődésnek kezdtem és izgatottam vártam az indulást.
A négy hetes kaland szeptember 26-án indult meg. Mivel már előzőleg jártam Brüsszelben, ezért nem volt nehéz beilleszkednem a környezetbe. A parlamenti élet mindennapjaiban való eligazodásban a képviselő úr asszisztensei, Attila és Gábor segítettek, akikhez gyakornokságom alatt mindvégig bizalommal fordulhattam bármilyen kéréssel és kérdéssel kapcsolatban.
Az első hét mozgalmas ütemben indult meg és már az első napon részt vettem egy TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság) ülésen, mivel Deli Andor képviselő úr ennek a bizottságnak a tagja, valamint a REGI (Regionális Fejlesztési Bizottság) szakbizottságban póttag. Nem mindennapi élmény volt hallani, hogy a képviselők hogyan nyilvánítják ki véleményüket adott témával kapcsolatosan, és hogyan zajlik a szavazás a módosító javaslatok elfogadásáról. Ez mellett számos más üléseken vehettem részt, parlamenti szakbizottságok előkészítő ülésein, szakbizottsági üléseken, delegációs üléseken, illetve politikai munkacsoportok ülésein.
Környezetvédelmi mérnökként keveset tanultam az Európai Parlament működéséről, ezért számos hasznos és új információkra tettem szert. A módosítók, jelentéstervezetek, szavazatmagyarázatok és más jogszabályok elemzése az elején ijesztőnek tűnt, de egy idő után segítettek abban, hogy megtudjam érteni a Parlament munkáját és működését. Igen érdekes volt számomra, amikor hallhattam, hogy a TRAN üléseken hogyan tárgyalják meg a  képviselők a közlekedés környezetszennyező hatásait, valamint hogy milyen innovatív és fenntartható megoldásokat fontolnak meg mint lehetséges környezetszennyezés megelőző megoldás. Mindazt, amit az alapképzésem, valamint a mesterképzésem alatt, többnyire elméletben elsajátítottam, azt itt megtapasztalhattam a gyakorlatban is.
Az irodában a hangulat mindig kellemes volt, az asszisztensek, Attila és Gábor, szívesen segítettek és igyekeztek minél sikeresebben bemutatni a Parlament munkáját.Meggyőződésem, hogy nagyon alaposan, valamint rendkívül magas színvonalon végzik el feladataikat, és járulnak hozzá a képviselő úr munkájának sikeressé tételéhez. 
A képviselő úr személyében egy nagyon közvetlen, rokonszenves személyre leltem, aki mindig kedves, nyitott és segítőkész volt velem szemben.
A munkán kívül a többi gyakornokkal sűrűn találkoztunk, különböző programokat szerveztünk és ezúton értékes új barátsági kapcsolatokra tettünk szert. Kihasználva a fennálló utazási esélyeket sikerült Gentbe, Bruggebe és Oostende tengerparti városba is elmennem. Brüsszelről mint városról a legjobbakat tapasztaltam. Minden része lenyűgöző volt, a hangulatos kis utcái, főterei, káprázatos parkjai. Természetesen kihagyhatatlan volt a finom csokik, sörök és sült krumpli kóstolása is.Nyugodt szívvel mondhatom, hogy sikerült tartalmasan kihasználni a rendelkezésre álló időt.
Ezúton szeretném megköszönni ezt az értékes és egyéni élményt Deli Andor képviselő úrnak és asszisztenseinek, Attilának és Gábornak, hogy itt lehettem, és hogy egy hónapig gyakornok lehettem az Európai Parlamentben.

Valter Klára
2016. október 21.
Brüsszel