Közlekedés és turizmus

Vasútról a fenntartható turizmusért

2023. 03. 03.

Fenntartható turizmus és a vasút címmel tartottak tegnap munkareggelit az Európai Parlamentben, amely keretében bemutatásra került a MÁV és az Európai Vasutak Közösségének (CER) közös tanulmánya. Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő, a rendezvény házigazdája üdvözlőbeszédében kiemelte, hogy a két ágazat kölcsönösen profitálhat az együttműködésből, mivel a fenntartható turizmus és a vasúti személyszállítás szinergikusan kapcsolódnak egymáshoz.

,,A vasút lehetővé teszi, hogy olyan úticélok is elérhetővé váljanak, amelyek távolabb esnek a repterektől, ennek köszönhetően bővülhet az idegenforgalmi kínálat. A turizmus pedig vonzóbbá teheti a vasúton való közlekedést, ami nem csak környezet szempontjából előnyös, de a vasúttársaságoknak is fejlődési lehetőséget nyújthat. Ezért egyértelmű, hogy mindkét ágazat haszonélvezője lenne az együttműködésnek” – mondta el Deli. 

,,Ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázzuk a lehetőségeket jelentős befektetésekre van szükség a vasúti infrastruktúrába, különösen a gyorsvasúthálózatba. Úgyszintén egyszerűsíteni kell a határokon átnyúló utazások körülményeit, kiváltképpen a határátlépést a schengeni, külső határokon.” – tette hozzá a fideszes politikus.

A MÁV és a CER közös tanulmányának a két szerzője, Dr. Pafféri Zoltán a MÁV Csoport Zrt. elnök vezérigazgatója és Dr. habil. Remenyik Bulcsú tanszékvezető, egyetemi docens bemutatták a magyar tapasztalatokat, amelyek példaként szolgálhatnak az egész unió számára.