Közlekedés és turizmus

Versenyképes sofőrképzésre van szükség

2023. 03. 21.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága (TRAN) mai ülésén tárgyalta meg az Európai Bizottság legutóbbi javaslatcsomagját, amely célja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok megreformálása és a közlekedés biztonságának növelése. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a vita során üdvözölte a javaslatok egy részét ugyanakkor emlékeztetett: a javaslatok nem lesznek elegendőek az egyre nagyobb sofőrhiány problémáinak kezelésére.

,,A vezetői engedélyek, azok kiállításának és cseréjének digitalizációja pozitív javaslat. Szintén üdvözlendő hogy a fiatalok már 17 éves kortól elkezdhetik a jogosítvány megszerzéséhez szükséges képzést. A pozitív elemek ellenére azt gondolom, hogy ezek a javaslatok nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy kezeljük az egyre nagyobb mértékeket öltő sofőrhiányt’’ – mondta el Deli.

,,A javaslatok következményeként a sofőrképzés egyre összetettebb és költségesebb lesz, ami visszatartó erőként hat a pályaválasztás vagy átképzés előtt álló személyekre. Továbbá, ez aránytalan versenyelőnyhöz juttatja a harmadik országokból érkező sofőröket is. Egyszerűsített, elérhető és versenyképes képzésre van szüksége a hivatásos sofőröknek, hogy vissza tudjuk fordítani a drasztikus sofőrhiányt, amelynek a következményeit máris tapasztalhatjuk” – tette hozzá a fideszes politikus.