Szerbia, Vajdaság

VMSZ-es képviselők látogatása

VMSZ-es képviselők látogatása

2015. 06. 30.

A kétnapos munkalátogatás első napján, június 25-én az Európai Unió mellett működő Magyar Állandó Képviseleten folytattunk megbeszélést Modok Benővel, a szerbiai bővítésért felelős munkatárssal illetve Manczinger Krisztiánnal , aki a kisebbségi kérdésekért felel. A találkozó során átbeszéltük az aktuális szerbiai és vajdasági politikai helyzetet, a csatlakozási tárgyalások pillanatnyi állását, a politikai rendszer közelmúltban elkezdett folyamatát. Ugyancsak szó esett az Európai Unió előtt álló aktuális kihívásokról, elsősorban az Unióba áramló menekülthullámról, mely kihívásokat támaszt Magyarországgal és Szerbiával szemben is.
Ugyancsak eszmecserét folytattunk az ÁK két közlekedési szakmunkatársával, Kriston Dórával és Márton Rékával, akikkel elsősorban a vajdasági magyarságot is érintő közlekedési témákról, a Tisza hajózásának fellendítéséről és a TEN-T közlekedési hálózatba való bevonásáról, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal jövőjéről, valamint a Budapest- Belgrád vasútvonal Európai Bizottság általi megítéléséről beszéltünk.
A koradélután folyamán egyeztetések zajlottak a Néppárti Frakción belül tevékenykedő magyar képviselőkkel a Kárpát-medencén belüli együttműködés lehetőségeiről és a magyarságot érintő kérdésekről. Az egyeztetésen jelen voltak Gál Kinga és Erdős Norbert magyarországi (FIDESZ), Bocskor Andrea kárpátaljai (KMKSZ), Sógor Csaba és Winkler Gyula erdélyi (RMDSZ) illetve Csáky Pál felvidéki (MKP) képviselők.
A mai munkanap zárásaként találkoztunk Tomi Huhtanennel, a Wilfried Martens Centre, az Európai Néppárt (EPP) alapítványának igazgatójával. Vele a jövőbeni együttműködés lehetőségeit tekintettük át.
Látogatásuk második napján ellátogattunk az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális, és Kultutális Végrehajtó Ügynökségébe (EACEA), ahol a Kreatív Európa program osztályvezetője, Karel Bartak és programmenedzsere, Rob van Iersel fogadott minket. Bemutatták Szerbia milyen eredményeket ért el eddig a kulturális projektek területén, majd beszélgetésünk arra irányult, hogyan tudnának a vajdasági magyar intézmények, szervezetek minél sikeresebben pályázni nemzetközi kulturális projektjeikkel. Később Duško Lopandić nagykövet úrral folytattunk megbeszélést, majd Szerbia Európai Uniós Állandó Küldöttségén zártuk a napot. Itt egy kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, amely a Duna makrorégió stratégiájának az innovációval és kutatással foglalkozó részéről szólt.