Zárszámadási jelentések elfogadása

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Európai Unió nyolc intézményének zárszámadásáért felel az Európai Néppárt részéről. A fideszes képviselő hét intézmény mentesítésének megadását indítványozta, míg a Tanács és az Európai Tanács zárszámadásának elhalasztását javasolta.

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága március 23-24-i ülésén szavazott a 2013-as pénzügyi évre vonatkozó mentesítési jelentésekről. Az Európai Parlament a zárszámadási eljárást az Európai Számvevőszék éves jelentésének megállapításai alapján folytatja le, ennek során vizsgálja és véleményezi az Európai Unió és valamennyi intézményének gazdálkodását, a közösségi költségvetés végrehajtásának szabályosságát és hatékonyságát.  
 
Deutsch Tamás a szakbizottsági vita során kiemelte: az Európai Parlament az előző években is elutasította a tanácsi mentesítés megadását. Ezt a döntést elsősorban nem a Tanács szabálytalan gazdálkodása miatt hozza meg évről-évre a Parlament. A probléma forrása, hogy a Tanács megtagadta az Európai Parlamenttel való minimális együttműködést is a zárszámadási eljárás során. A néppárti képviselő elmondta: "A szakbizottság mindaddig nem adhatja meg a mentesítést, amíg a nyitott kérdésekre és az Európai Számvevőszék által feltárt problémákra nem kap magyarázatot a Tanácstól, illetve amíg az érdemi párbeszéd nem indul el a két intézmény között".
 
A szakbizottsági szavazáson a képviselők nagy többsége támogatta a tanácsi mentesítés és négy közös vállalkozás, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Ügynökség zárszámadásának elhalasztását. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és további 31 uniós ügynökség, valamint a három másik közös vállalkozás és az Európai Fejlesztési Alap mentesítésének megadását megszavazták. A Régiók Bizottsága, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, az Európai Ombudsman, az Európai Adatvédelmi Biztos, az Európai Külügyi Szolgálat, az Európai Bíróság és az Európai Számvevőszék zárszámadását jóváhagyta a szakbizottság. A mentesítési jelentésekről az áprilisi strasbourgi ülésén szavaz majd az Európai Parlament plénuma.