A dán elnökségnek újra fel kell vennie a fogyatékosságügy fáklyáját!

A dán soros elnökség szervezésében magas szintű fogyatékosságügyi konferencia kezdődött hétfőn Koppenhágában, melynek témája az akadálymentesítés és a társadalmi befogadás volt. A konferenciát a dán koronaherceg felesége, Mary hercegnő nyitotta meg a dán szociális miniszterrel közösen, majd Kósa Ádám, az Európai Parlament fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Kósa Ádám néppárti politikus bevezetőjében ismertette a munkacsoport eddigi eredményeit és kiemelte: a korábbi soros elnökségi trió, Spanyolország, Belgium és Magyarország példaértékű módon, a gazdasági válság közepette is prioritásként kezelte a fogyatékosságügyet, ezért felgyorsultak az ezzel kapcsolatos európai jogalkotási folyamatok. A mostani trióból Dánia szintén kiemelt területnek tartja a fogyatékosságügyet, ennek bizonyítéka többek között e konferencia megrendezése. Kósa Ádám rendkívül határozottan fogalmazott, amikor kijelentette: az EP-képviselők és a Fogyatékosságügyi Munkacsoport készen állnak az Európai Bizottság által idén ősszel benyújtandó Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomag felülvizsgálatára, és mivel együttdöntési eljárásban a Parlamentnek is el kell fogadnia a jogszabályt, a Bizottság számíthat arra, hogy azt jelentősen módosítani fogja a fogyatékossággal élő emberek érdekében.

 "Itt az idő, hogy Dánia ismét felvegye a fogyatékosságügy fáklyáját” – fogalmazott Kósa és felszólította a résztvevőket, hogy fogjanak össze a mielőbbi jogalkotás érdekében. "Az utolsó percben vagyunk: az akadálymentesítés nemcsak a fogyatékossággal élők számára, hanem súlyosan öregedő társadalmunk minden tagjának előnyére szolgál majd, ezért mielőbb le kell zárni a jogalkotást és a végrehajtásra kell koncentrálni" – hívta fel a figyelmet Kósa Ádám fideszes képviselő.

A konferencián bemutatták azt a Dán Fogyatékosságügyi Fórum égisze alatt épülő, 30 millió euróba kerülő épületet, mely egészen biztosan a világ leginkább akadálymentes létesítménye lesz: a közlekedés, az információhoz való hozzáférés és a kommunikáció is teljes mértékben akadálymentesítve lesz benne.