A forint/euro árfolyam különbözetéből befolyó nyereséggel való űzérkedés

Vajon megteheti-e a magyar kormány, hogy visszatartja az EURO/HUF árfolyam változásával keletkező többletforrást, melynek jogos tulajdonosai azok a kedvezményezettek, akiknek a projektek megvalósításához erre az összegre is elengedhetetlen szükségük van? A mai napon többek között ezt az írásbeli választ igénylő kérdést juttatta el az Európai Bizottsághoz De Blasio Antonio fideszes néppárti képviselő.

De Blasio Antonio arra az anomáliára hívja fel az Európai Bizottság figyelmét, hogy 2009-ben a megvalósítás szakaszába lépő EU társfinanszírozású projektek a forint leértékelése miatt kivitelezhetetlenné váltak.

Többek között a pécsi Európa Kulturális Főváros fejlesztési programjai is ide tartoznak (34.6 milliárd forint pénzügyi kerettel), amelyeknek a finanszírozási szerződései többnyire 2006-2007 éveiben kerültek aláírásra az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a kedvezményezettek részéről az akkor érvényben lévő EURO/HUF árfolyamon (kb. 250 HUF/EURO).

Mivel az elmúlt hónapokban a pénzügyi válságnak is köszönhetően az EURO/HUF árfolyam folyamatosan változott – többnyire drasztikusan veszített a forint az értékéből az akkor 250-255 HUF/ EUR devizaárfolyammal szemben a mai napon 1 euróért már 307 HUF kell adnunk – szinte ráfizetéses lett az egy-egy projekt megvalósítása.

Míg a nyertes projektek Európai Bizottság által finanszírozott részét a magyar állam euróban számolja el a Bizottsággal a szerződéskötéskor jegyzett euró összegben, addig sajnálatos módon otthon az a gyakorlat alakult ki, hogy az NFÜ az EU-tól euróban megkapott összegekből csak a 2-3 éve leszerződött HUF/EURO árfolyamon hajlandó a kedvezményezettek finanszírozását teljesíteni. Az árfolyam különbséget pedig megtartja.

A jelzett gyakorlat duplán sújtja a kedvezményezetteket egész Magyarországon, mivel a projektek beszerzéseit általában 30-40%-ban euróban kell teljesíteni, így azok értéke önmagukban 20-25%-kal növekedett, de a hazai beszerzések és a munkaerő ára is 10-20%-kal nőtt.

De Blasio Antonio arra keresi a választ, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság közepette vajon megteheti-e a magyar kormány, hogy visszatartja az EURO/HUF árfolyam változásával keletkező többletforrást, melynek jogos tulajdonosai azok a kedvezményezettek, akiknek a projektek megvalósításához erre az összegre is elengedhetetlen szükségük van?

A magyar kormánynak nem a pályázókon kellene nyerészkednie! A válság enyhítése érdekében azonnal engedélyeznie kellene a magyar uniós forrásokat elnyerő pályázóknak (kedvezményezetteknek), hogy euróban kaphassák meg az uniós támogatást, azaz lehessen arra módjuk, hogy az aláírt forintban kötött szerződéseket így módosítsák.