A válsághoz kell igazítani a pénzügyi piacok szabályait

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén nagy többséggel támogatta a Gazdasági és Monetáris Bizottság által javasolt változtatásokat a pénzügyi eszközök piacairól szóló új szabályozásról. A döntésnek köszönhetően az új szabályok révén növekedni fog a hatóságok hatásköre és egyértelmű működési szabályok vonatkoznak majd valamennyi kereskedési tevékenységre - értékelte a jelentéseket Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő.

 

"A válság révén egyértelművé vált, hogy mennyire összetetté és átláthatatlanná váltak egyes pénzügyi tevékenységek és termékek. Így az elmúlt években gyökeres átalakulás ment végbe a pénzügyi piacokon. Rendkívül gyorsan, új kereskedési helyszínek és termékek jelentek meg. Az olyan technológiai fejlemények, mint a nagy gyakoriságú, számítógépes algoritmusok által vezérelt kereskedés, szintén változásokat hoztak a pénzügyi szolgáltatások piacán. Ezekre a változásokra nekünk törvényhozóknak mind a polgárok, mind a szakma érdekében reagálnunk kell" – jelentette ki hozzászólásában Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv eddig is kiterjedt a multilaterális kereskedési rendszerekre és a szabályozott piacokra, a felülvizsgált változat azonban egy további kereskedési területet, a szervezett kereskedési rendszert is bevonja a szabályozási keretek hatálya alá. "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a magas frekvenciájú kereskedés kockázatot kelthet a pénzügyi piacok likviditása és hatékonysága tekintetében, különösen válsághelyzetben, éppen ezért fontos, hogy a felügyeleti hatóságok képesek legyenek a nemkívánatos piaci befolyásolások vagy fenyegetések kezelésére is. E tekintetben határozottan támogatom az Európai Értékpapír-piaci Hatóság javasolt kereteken belüli erőteljes szerepét" – tette hozzá az EP képviselő.

"Tekintve a kis- és középvállalkozásoknak a finanszírozáshoz való hozzáférésben a közelmúltban tapasztalt nehézségeket, és feltételezve, hogy ezek piaci stressz idején ismét felmerülnek majd, mindenképpen időszerű a kkv-kra szakosodott kereskedési helyszínek létrehozása" – emelte ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

 Az EP-képviselő felszólalása végén ismételten hangsúlyozta: egyetértMichel Barnier belső piaci biztos korábbi nyilatkozatával, miszerint arra kell figyelnünk, hogy a pénzügyi piacok a reálgazdaságot szolgálják, s ne pedig fordítva és szükségszerű, hogy az uniós jog ezzel is lépést tartson.

Háttér: Az irányelvek célja a pénzügyi piacok hatékonyságának, integritásának, ellenálló képességének és átláthatóságának biztosítása. Az ún. MIFID-tervezet átdolgozza a 2004/39/EK irányelvet a befektetési vállalkozások, szabályozott piacok és adatszolgáltatók tevékenységéhez való hozzáférés, irányítási és felügyeleti keretük; a befektetési tevékenység végzése és a befektetési szolgáltatásokat fióktelep útján nyújtó harmadik országbeli cégek tekintetében. A MIFIR- tervezet tovább erősíti a 2004/39/EK irányelvet és új szabályokat vezet be a kereskedési adatok közzétételére; a tranzakciók bejelentésére; a származtatott eszközökkel való kereskedésnek kötelezően szervezett kereskedési helyszíneken való folytatására; az elszámolási lehetőséghez való megkülönböztetés mentes hozzáférésre; a termékszintű beavatkozásra és a származtatotteszköz-pozíciók kezelésére; valamint a harmadik országbeli cégek fióktelep nélküli szolgáltatásnyújtására.