Az etikus pénzpiaci szabályokért

Győri Enikő, a Magyar Néppárti Delegáció tagja a közelgő G20 csúcstalálkozóval kapcsolatban szólalt fel az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A képviselő asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi bankok továbbra is egyoldalúan módosíthatják szerződéseiket, kiszolgáltatott helyzetbe hozva a lakáshoz jutás reményében devizahitelt felvett polgárok százezreit.

A felszólalás teljes szövegét alább közöljük:

Tisztelt Képviselőtársaim!

Let me deliver my speech in Hungarian, for the use of which I could face serious consequences in Slovakia.

Engedjék meg, hogy a válság egy visszássága felől közelítsek a témához. Magyarországon megdöbbentek a polgárok, hogy miközben hét év szocialista kormányzás eredményeképp az ország jelenleg az IMF és az EU segélyén tengődik, addig a magyar bankok félévi nyeresége elérte a válság előtti szint kétharmadát. A bankok továbbra is egyoldalúan módosíthatják szerződéseiket, kiszolgáltatott helyzetbe hozva a lakáshoz jutás reményében devizahitelt felvett polgárok százezreit.

Meggyőződésem, az ilyen jelenségekkel szemben uniós szinten kell fellépnünk. Vonjuk valódi felügyelet alá a bankokat és az egyéb pénzpiaci szereplőket. Akadályozzunk meg, hogy a válság előtti ártalmas jutalmazási gyakorlat tovább működjön. Véssünk kőbe etikai szabályokat, mert látjuk, hová vezetett a túlzott liberalizáció. Teremtsünk olyan világot, mely nem a rövidtávú nyerészkedést és a mértéktelenséget díjazza, hanem a felelős gondolkodást és a valódi munkát, s amely a társadalmi felelősségvállalást tekinti alapértéknek. Ezen elvek mentén van esélyünk arra, hogy a szociális piacgazdaság európai modellje etikusan és értékalapon működjön. A szabályoknak ugyanakkor okosaknak is lenniük kell, hogy megnyerhessük hozzájuk G20-as partnereinket.

Győri Enikő
Fidesz/EPP