Szerbia, Vajdaság

Csökkenhetnek a roaming díjak a Nyugat-Balkánon

2018. 03. 06.

A mai napon az Európai Parlamentben rendezték meg a „Digitális gazdaság, konnektivitás  és roaming a Nyugat-Balkánon” elnevezésű néppárti konferenciát, melyen részt vettek a nyugat-balkáni nagykövetek. Mariya Gabriel, digitális gazdaság és társadalomért felelős biztos bemutatta a Nyugat-Balkánra kiterjesztett programokat és előrelépéseket a digitális gazdaságban.

Járóka Lívia, a Nyugat-Balkán régióért felelős EP-alelnök beszédében rámutatott: a nyugat-balkáni régió mihamarabbi felzárkózása úgy az EU, mint a térség érdeke. „A roaming díjak fokozatos csökkentése, majd pedig megszüntetése a nyugat-balkáni tagjelölt országok és az Európai Unió között kézzelfogható üzenet lenne a térség polgárai számára, s azt bizonyítaná, hogy az EU valóban elkötelezett a bővítés iránt. Nem kevés jogi és technikai akadályt kell legyőzni ehhez, de ha megvan a politikai akarat, akkor gyorsan haladhatunk előre” – emelte ki az alelnök.  „Már azzal helyzetelőnyt biztosítunk a nyugat-balkáni országok számára, hogy aktívan bevonjuk őket az uniós programokba, ezáltal megkönnyítve integrációjukat.”

Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő, az EU-Szerbia Parlamenti Vegyes Bizottság tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni a digitalizáció és az anyanyelvi tájékoztatás közötti szoros összefüggést a kisebbségi jogok érvényülése szempontjából. „Az akadálymentes, határon átnyúló rádiós- és televíziós közvetítések lehetővé teszik, hogy a térség államaiban élő őshonos kisebbségek anyanyelvükön tájékozódhassanak, követhessenek sporteseményeket és hozzáférjenek más digitális tartalmakhoz. Mindannyian tudjuk, hogy rendkívül szoros az összefüggés a nemzeti kisebbségi jogok implementációja, a jószomszédi viszonyok és a csatlakozási tárgyalások menete között. A digitális piac kiszélesítése és a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi bevonása segítheti a kisebbségi jogok érvényesítését és ezáltal az országok közötti együttműködés elmélyülését”.

„A digitalizáció hatalmas lehetőségeket rejt magában, amit nem szabad kihasználatlanul hagyni. A mai világban szinte mindenki okostelefonnal rendelkezik és a különböző mobil alkalmazás túlmutatnak a jelenleg használatos funkciójukon. A célzott applikációk megkönnyíthetik a mindennapi életet, segíthetik a felzárkózást vagy éppen tisztábbá tehetik környezetünket. Élni kell a digitalizáció adta lehetőségekkel!” – mondta záróbeszédében Járóka Lívia.

Az Európai Bizottsági február 6-án kiadott bővítési stratégiája rámutat, hogy az Unió saját politikai, biztonsági és gazdasági érdeke, hogy a régió mihamarabb felzárkózzon és tagja legyen az EU-nak.